Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putnički avion koji se srušio prenosio ola miliona dolara vladinog novca

avionska nesreca

U putničkom avionu kompanije Trigana Air Service sa 54 putnika, koji se jučer srušio u planinskom dijelu indonezijske regije Papua, nalazilo se skoro pola miliona dolara vladinog novca namijenjenog za pomoć ugroženom stanovništvu, javlja Anadolu Agency (AA).

U avionu se nalazilo i četvero poštanskih radnika koji su prevozili novac u vrećama u ukupnom iznosu od 468.750 dolara. Policijski izvori tvrde da je novac bio u vlasništvu Ministarstva socijalne politike, a trebao je biti distribuiran siromašnim građanima u udaljenim područjima zemlje kako bi se ublažio efekat kojeg je izazvalo povećanje cijena goriva.

Avion je jučer poslijepodne poletio iz Jayapura, glavnog grada regije Papua, prema gradu Oksibilu u istoj pokrajini, a nekoliko minuta prije nego što je trebao sletjeti, izgubio je kontakt sa kontrolorima leta iznad planinske regije u kojoj je preovladavalo loše vrijeme. Mještani su izjavili kako su vidjeli avionsku nesreću nakon čega su na mjesto događaja poslane ekipe pomoći.

Potraga je obustavljena do jutros, a spasilačke ekipe još uvijek su na terenu koji je nepristupačan te pokušavaju doći do olupine.

Na letu koji je trebao trajati 42 minuta bilo je 49 odraslih putnika i pet članova posade.