Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pyongyang: Ne interesuje nas sporazum sličan iranskom

kim-jong-un111

Sjeverna Koreja je saopćila danas da je ni najmanje ne interesuje da slijedi Iran putem nuklearnog dijaloga, insistirajući da je već država koja posjeduje nuklearno naoružanje i da se stoga ni na koji način ne može usporediti sa Teheranom.

Nedjelju dana nakon istorijskog sporazuma kojim je otvoren put da Iranu budu ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, Pyongyang, je odbacio bilo kakvu mogućnost da bi on isto mogao da učini.

Sjeverna Koreja “nije uopće zainteresirana za dijalog na kojem bi se raspravljalo pitanje da se (država) primora da jednostrano zamrzne ili razmontira svoje nuklearno naoružanje”, izjavio je portparol sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

“Nelogično je uspoređivati nuklearni sporazum Irana sa situacijom (Sjeverne Koreje) koja je izložena stalnim provokativnim vojnim neprijateljskim aktima i najvećom nuklearnom prijetnjom SAD”, rekao je portparol za agenciju KCNA.

I Teheran i Pyongyang saveznici od Islamske revolucije u Iranu 1979., izloženi su oštrim ekonomskim sankcijama zbog svojih kontroverznih nuklearnih programa.

Sporazum šest svjetskih sila sa Iranom neki su vidjeli kao nacrt za moguće pregovore sa Sjevernom Korejom, a zamjenik američkog državnog sekretara Wendy Sherman je rekla da se nada da će on natjerati Pyongyang da “još jednom razmisli” o svom nuklearnom programu, prenosi AFP.

Portparol sjevernokorejskog ministarstva je, međutim, istakao da su dvije situacije “prilično različite”, s obzirom da je Sjeverna Koreja država koja već posjeduje nuklearno naoružanje.

Sjeverna Koreja je izvela tri uspješne nuklearne probe – 2006. godine, zatim 2009. i 2013. godine.

Razgovori šest država (Sjeverne i Južne Koreje, SAD, Kine, Rusije i Japana) o nuklearnom programu Sjeverne Koreje u prekidu su od 2009. godine, kada ih je Pyongyang napustio.