Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radiotelevizija Kanade napustila Twitter, Musk kaže da su “ispravili oznaku”

twitter usnplash
Foto: Unsplash

U nedjelju su neki CBC-jevi sadržaji na Twitteru počeli nositi oznaku “mediji koje finansira vlada”

Javna radiotelevizija Kanade – Canadian Broadcasting Corporation (CBC) – prestala je objavljivati na društvenoj mreži Twitter nakon što je označena kao medij koji finansira vlast.

Njen Twitter račun u ponedjeljak je opisan kao medij koji prima “69 posto sredstava od vlade”, a prije toga pisalo je da prima 70 posto sredstava od vlade.

Vlasnik Twittera Elon Musk objasnio je da je “Canadian Broadcasting Corp rekao da ga s manje od 70 posto finansira vlada”, pa smo “ispravili oznaku”, javlja Radio Slobodna Evropa.

CBC je rekao da će suspendovati svoje aktivnosti na Twitteru zbog oznake, a spor je privukao pažnju kanadskog premijera Justina Trudeaua i njegovog konzervativnog rivala Pierrea Poilievrea.

U nedjelju su neki CBC-jevi sadržaji na Twitteru počeli nositi oznaku “mediji koje finansira vlada”.

CBC je odgovorio da ga ne finansira vlada, već da se “javno finansira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasaju svi zastupnici u parlamentu.”

“Naše novinarstvo je nepristrano i neovisno. Sugerisati suprotno je neistinito. Zato pauziramo naše aktivnosti na Twitteru”, rekao je CBC u ponedjeljak.

Televizija je također rekla da oglašavanje pomaže u pokrivanju troškova na svim platformama.