srbija

Radnici Fiata u Kragujevcu najavili nove proteste, blokirat će cestu

fiat kragujevac ss

Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 eura po godini staža umjesto ponuđenih 220 eura

Radnivi tvornice Fiat plastik Kragujevac nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahtjeve, nastavit će danas protest blokadom ceste Kragujevac – Čačak.

Kako Beta saznaje od predstavnika Samostalnog sindikata tvornice branika Fiat plastik Zorana Miljkovića, protest će početi u 15 sati, a blokada puta će trajati dva sata.

Ranije je priopćeno da se Fijatovi radnici u Srbiji mogu još danas do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stellantisove tvornice u Evropi u trajanju od 18 do 24 mjeseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz tvornice uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 eura po godini staža umjesto ponuđenih 220 eura.

Tokom pregovora s Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi s povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade Srbije najavili da će stav o tome biti iznijet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtjevi radnika Fiata se odnose i na kraći period za radno angažiranje u inostranstvu kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i da država iziđe s konkretnih rješenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fiata u Kragujevcu protestovali su u petak i ispred zgrade gradske uprave, a onda su oko sat vremena blokirali ulaz u grad.