Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić u Prištini svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju

fahrudin-radoncic-kosovo

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić trebalo bi da danas pred Osnovnim sudom u Prištini svjedoči na ročištu Naseru Keljmendiju, kojem se sudi za organiziovani kriminal, trgovinu drogom i oružjem, te umješanost u ubistvo Ramiza Delalića – potvrđeno je iz Misije EULEKS-a.

Radončićevo svjedočenje u Keljmendijevom slučaju već nekoliko puta je prolongirano, a prvi put je trebao svjedočiti prošle godine, prenosi Srna.

Radončić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ove je nedjelje dobio vizu koja mu je omogućila da doputuje na Kosovo.

Radončić se smatra jednim od ključnih svjedoka u procesu protiv Keljmendija.

Do sada su u ovom predmetu svjedočili Šejla Turković, Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Emir Polak, Muhamed Ušanović, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka video-linkom iz Sarajeva.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. godine na osnovu Interpolove potjernice i od tada se nalazi u pritvoru.

fahrudin-radoncic
Njega je najprije uhapsila policija Kosova na osnovu Interpolove crvene potjernice, ali je, nakon što je proveo 48 časova u pritvoru, prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti BiH zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

Odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila ga je policija EULEKS-a, na osnovu naloga EULEKS-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

Suđenje Keljmendiju počelo je u januaru 2015. godine. On je tada izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice i dodao da je ovaj proces montiran u BiH.

Keljmendi se nalazi i na crnoj listi SAD, a smatra se jednim od glavnih narko-dilera u jugoistočnoj Evropi.