Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rakić: Ako Priština ne formira ZSO, Srpska lista će to učiniti 20. aprila

rakic – zso

U Mitrovici je počela zajednička sjednica predstavnika deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, na kojoj se razmatra političko-sigurnosna situacija i razgovara o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u obraćanju odbornicima da je juče srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića informisao o izlasku Sprske liste iz kosovskih institucija. Kako je kazao, u Vladu Kosova su ušli radi dobrobiti srpskog naroda na Kosovu, ali da više ne vide razlog da učestvuju u njenom radu.

“Srpski poslanici su u kosovskoj Skupštini opozicija i ponašaće se isključivo u skladu sa srpskim interesima. Koalicija više ne postoji”, poručio je Rakić.

Istakao je da će, ukoliko Priština ne pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština, Srpska lista to učiniti 20. aprila.

“Formiraćemo Zajednicu srpskih opština sa organizacijom i nadležnošću koje je propisao Briselski sporazum iz 2013. godine. To nije jednostavan potez, to je obaveza Prištine i Brisela. Zajednica srpskih opština nije uperena protiv bilo koga, ona će biti institucija i servis građana, i Srba i Albanaca i Roma i Goranaca i Bošnjaka i svih ostalih”, rekao je Rakić poslije čijeg obraćanja je uslijedila 15-minutna pauza, nakon čega se očekuje usvajanje zajedničkog zaključka.

Sjednica, koja se održava u Mitrovačkom dvoru, zakazana je simbolično u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, nakon hapšenja i protjerivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedjeljak i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova dan kasnije.

Skupu u Mitrovici prisustvuju predstavnici Srpske liste, odbornici i predstavnici srpskih opština te pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština (ZSO).

Sastanak u Mitrovačkom dvoru počeo osudom incidenata koji su se dogodili u ponedjeljak kada je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić priveden u Mitrovici, odveden u Prištinu, a potom deportovan u Srbiju. On je na Kosovu boravio bez dozvole vlasti u Prištini.

Tema sastanka je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom 20. aprila, na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma. Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je i dio Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda koji do danas nije realizovan.

Predstavnici Srba na Kosovu su podržali inicijativu formiranja SZO kako bi, poručili su danas, “sami odlučivali o svojim životima”.

Druga tačka dnevnog reda su detalji jučerašnjeg sastanka predstavnika Srpske liste sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je poručio da će podržati svaku njihovu odluku.