Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranjeni kongresmen u kritičnom stanju, napadač podlegao u bolnici

SAD_kongresmen_napad

Kongresmen Steve Scalise je i dalje u kritičnom stanju, nakon što je teško ranjen u pucnjavi na bejzbol terenu pri čemu je još nekoliko osoba povrijeđeno, javlja Reuters. Napadač identifirican kao James Hodgkinson (66) iz Sent Luisa otvorio je vatru iz automatske puške na Scalisea i druge igrače koji su se spremali za humanitarni meč.

Policija je naknadno saopćila da je i Hodgkinson ranjen u razmjeni vatre s policijom te je podlegao u bolnici. FBI još uvijek nije zvanično objavio motive krvavog napada, ali mediji prenose da je napadač na društvenim mrežama objavljivao statuse u kojima kritizira republikance i predsjednika Donalda Trumpa.

Kongresmen je pogođen u kuk, ali je metak došao do unutrašnjih organa te je Scalise izgubio mnogo krvi i operiran je. Lakše su ranjene još tri osobe, među kojima i jedan policajac. Svjedoci odaju počast osiguranju kongresmena koje je spriječilo veći masakr.

– Hvala Bogu pa napadač nije bolje gađao. Da jeste, bio bi pravi masakr – rekao je Joe Barton, trener republikanskog bejzbol tima.

Policijski zvaničnici opisujući događaj kažu da je stanje bilo haotično i ličilo na pravu bitku u kojoj je napadač iz zaklona pucao na ljude, a policajci mu uzvraćali. FBI još ne potvrđuje da li se radi o planiranom političkom napadu na Republikance.

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je posjetio bolnicu u kojoj je smješten kongresmen. On je nakon toga poručio Scaliseu da je uz njega „ne samo grad ili Amerika nego i cijeli svijet.“

sad