Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjegao zatvor

Raspisana potjernica za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim

gruevski

Nema informacija o tome gdje se nalazi Gruevski, koji je juče trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Makedonske vlasti raspisale su potjernicu za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne.

Potjernica je raspisana nakon više neuspješnih pokušaja da Gruevskom, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i nelegalne kupovine blindiranog “mercedesa”, bude uručena sudska odluka o izdržavanju kazne, prenijeli su makedonski mediji.

Nema informacija o tome gdje se nalazi Gruevski, koji je juče trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, a koji je, u međuvremenu, u više navrata i na više načina tražio odgađanje izdržavanja kazne.

Generalni sekretar vodeće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Igor Janušev izjavio je da Gruevski, koji je i bivši lider VMRO-DPMNE, nije u sjedištu stranke i da policija može to uz nalog i da provjeri.

Janušev je na sinoćnjoj konferenciji za novinare u sjedištu VMRO-DPMNE rekao da je potraga za Gruevskim “klasična zloupotreba policije u partijsko-policijske ciljeve” i “hajka i linč protiv svih koji misle drugačije”, prenijela je MIA.

“Ukoliko policija posjeduje nalog i zaista sumnja da je Nikola Gruevski u štabu /stranke/, može slobodno da dođe i sa nama to provjeri. Ova je politički progon, ništa više, ništa manje”, naglasio je Janušev.

On je naveo da “nema saznanja gdje je Gruevski” i da ga bivši makedonski premijer “nije lično kontaktirao više od osam mjeseci”.

Janušev je novinarima rekao da je policija provjeravala i njegovo vozilo.

Nikola Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa S 600 gard” 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, koja je tada bila ministar unutrašnjih poslova, a njen pomoćnik Đoko Popovski na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila, koji je plaćen gotovo 600.000 evra, saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnjeg ministra Jankulovske tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kupi “mercedes” koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Gruevski, kojem je pasoš oduzet 3. jula prošle godine, osumnjičen je u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo i pod posebnim je predostrožnim mjerama.