Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haos u americi

Raspoređeno 1.600 vojnika u okolini Washingtona, Trump naredio ratni zadatak (VIDEO)

sd

Policija je saopštila da je uhapšeno gotovo 700 ljudi, a da je nekoliko policajaca povrijeđeno

Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.”, saopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Kaže da su vojnici u “stanju pojačane pripravnosti”.

Nastavljeni protesti

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste.

Trumpov ratni zadatak

Predsjednik Donald Trump pojačao je u utorak pritisak na guvernere da suzbiju nasilje na protestima koji su izbili zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda zahtijevajući od New Yorka da mobiliše Nacionalnu gardu da bi zaustavio “propalice i gubitnike”

Dok su u gradovima širom Amerike sedmu noć zaredom održani i mirni protesti i nemiri, uz pljačke, vandalizam i napade na policiju, predsjednik je pojačao pozive na oštriju reakciju, što je uradio i dan ranije, kada je zaprijetio da će poslati vojsku da zavede red ako guverneri to ne urade.

“New York, pozovi Nacionalnu gardu. Propalice i gubitnici te uništavaju. Djeluj brzo. Nemoj da napraviš istu užasnu i smrtonosnu grešku kao sa staračkim domovima”, tvitovao je Trump. U New Yorku su ljudi u ponedjeljak uvečer razbijali izloge blizu “Rockfeller Centera” i provalili ulaz u glavnu prodavnicu robne kuće “Macy's” na Manhattanu uprkos tome što je u gradu uveden prvi policijski sat u posljednjih više decenije.

Policija je saopštila da je uhapšeno gotovo 700 ljudi, a da je nekoliko policajaca povrijeđeno.

New York i drugi gradovi spremaju se za još jednu napetu noć, a gradonačelnik Bill De Blasio produžio je policijski sat, koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu, na cijelu nedjelju.