Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaji s ratišta

“Raste bijes u Rusiji”: Dok Rusi napadaju Severodonjeck, Ukrajinci oslobađaju brojna sela

FUNAzaDX0AIiWwC

Ukrajinske snage izvele su niz organiziranih protunapada usmjerenih na naselja na istočnoj rijeci Ihulets koja je vrlo blizu ključnih autocesta

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. Prenosimo dijelove analize:

Ukrajinska protuofanziva u Hersonskoj oblasti privukla je pažnju ruskih snaga na tom području. Ukrajinske snage izvele su niz organiziranih protunapada usmjerenih na naselja na istočnoj rijeci Ihulets koja je vrlo blizu ključnih autocesta.

Rusi su odgovorili tako što su uništili mostove koje su Ukrajinci koristili u jednom od tih protivnapada i druge mostove preko rijeke. Ukrajinske snage su vjerovatno još uvijek dovoljno blizu autoceste da poremete njezino korištenje kao glavnog opskrbnog puta, potencijalno potkopavajući sposobnost Rusa da izdrže protuofenzive sa sjevera.

Ruski vojni blogeri izražavaju sve veću zabrinutost i bijes zbog ukrajinske protuofanzive u područjima koja su ruske snage odbacile kao prioritet i koncentrirale se na Severodonjeck.

Proruski Telegram kanal “Dmitriyev” (preko 100.000 sljedbenika) izvijestio je da su ukrajinske snage u potpunosti sposobne nanijeti “bolne udarce” ruskim snagama u Hersonskoj, Harkivskoj i Zaporoškoj oblasti zbog nedostatka adekvatne ruske obrambene snage u tim područjima.

Bivši oficir ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin tvrdi da će ukrajinske snage “napipati slabosti” u ruskoj odbrani u Hersonskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri zapravo kritiziraju rusko vojno zapovjedništvo zbog ugrožavanja teritorijalnih dobitaka na drugim područjima i fokusiranja isključivo na istok.

Britanski izvještaj

Rusija je preuzela kontrolu nad većinom ključnog istočnog ukrajinskog grada Sjeverodonecka, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

“Glavna cesta prema Sjeverodonecku vjerojatno ostaje pod ukrajinskom kontrolom, ali Rusija i dalje ostvaruje stalne lokalne dobitke. Međutim, i ruske snage su u tom procesu pretrpjele gubitke”, priopćilo je ministarstvo.

“Prijelaz rijeke Siverskij Donec “od vitalnog je značaja za ruske snage” dok se pripremaju za prebacivanje fokusa na Donjeck. Vjerovatno će Rusiji trebati barem kratka taktička stanka kako bi se ponovno postavila za prijelaz rijeke i naknadne napade dalje na Donjeck”, navodi se.

Borbe za Severdonjeck

Ruska operacija u Severodonjecku na istoku Ukrajine napreduje, ruska vojska konsolidira položaje, dok su ukrajinske snage ostvarile pomake na jugu zemlje, prenose svjetske agencije ističući da su zapadne najave daljnje vojne pomoći Kijevu izazvale prijetnje Kremlja.

Pobjeda u Severodonjecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa.

Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk, držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije provincije u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista. Zauzimanje cijelog Luhanska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog diktatora Vladimira Putina.

Prema regionalnom guverneru Luhanska Serhiju Hajdaju u Severodonjecku je još oko 15.000 ljudi. Ruske snage “djelimično su uspjele” u bitci za Severodonjeck, objavio je u srijedu ukrajinski glavni štab, priznajući da Rusija sada kontrolira istočni dio grada, ali ističući da se žestoke borbe nastavljaju drugdje.

Proruski separatisti na tom području tvrde da su već preuzeli kontrolu nad više od 70 posto grada, a Andrej Maročko, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, najavio je da će cijeli grad uskoro biti zauzet.

Ukrajinska vojska je u srijedu priopćila da je uspješno ponovno zauzela 20-ak sela u regiji Herson na jugu zemlje. Protunapadi su pokrenuti iz grada Dnjipra, priopćila je ukrajinska vojska, dodajući da ukrajinske snage nastavljaju s prodorom prema jugu.

Iako se izvješća nisu mogla neovisno provjeriti, posljednjih dana pojavio se niz izvještaja o ukrajinskim snagama koje su se pomicale prema Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestolnici koju su do sada zauzele ruske snage.