Globus

Mnogi nestali

Raste broj mrtvih u poplavama u Njemačkoj

19/07/2021

Seehofer će posjetiti pripadnike snaga za vanredne situacije u državi Sjeverna Rajna- Vestfalija kod brane Steinbach koja je danima u riziku od pucanja

Broj ljudi koji su poginuli u razornim poplavama u zapadnoj Njemačkoj nastavlja rasti, dostižući 117 preminulih u oblasti Ahrweiler u saveznoj državi Rhineland-Palatinate.

Najmanje 479 osoba je povrijeđeno, saopćio je portparol policije u Koblenzu u ponedjeljak. Mnogi su nestali.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer u ponedjeljak je obišao tu regiju i posjetit će bolnicu u Ahrweileru. Njegov obilazak regije uslijedio nakon posjete kancelarke Angela Merkel tokom koje je obećala saveznu pomoć regiji u oporavku.

Seehofer će posjetiti pripadnike snaga za vanredne situacije u državi Sjeverna Rajna- Vestfalija kod brane Steinbach koja je danima u riziku od pucanja.

Vatrogasna brigada u gradu Euskirchenu suprotstavila se, ipak glasinama, da je brana probijena i da su napukline ustanovljene tokom inspekcijskog leta helikoptera savezne policije.

Poplave su u prošloj sedmici također zahvatile dijelove susjedne države Sjeverna Rajna-Vestfalija u kojoj je poginulo 46 ljudi.

S druge strane granice, u Belgiji, poginulo je više od 30 ljudi.

Meteorološka služba prognozirala je dobrodošle vijesti za Njemačku u ponedjeljak. Saopćila je da se „samo nekoliko kapi kiše“ očekuje na početku sedmice u sjevernoj polovini Njemačke.

U južnoj polovini, samo regija južno od Dunava u Bavarskoj mogla bi zabilježiti nekoliko izoliranih olujnih nevremena u popodnevnim satima, prenosi dpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.