Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raste broj poginulih nakon terorističkog napada u Surucu

Large explosion in Suruc near Syria border

Broj poginulih u današnjem terorističkom napadu u južnom turskom gradu Surucu povećan je na 31, a u bolnicama je hospitalizirano 40 ranjenih, dok su desetine lakše ranjenih puštene na kućno liječenja.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da je još jedna ranjena osoba preminula u bolnici, čime je broj smrtno stradalih u današnjem napadu u Surucu porastao na 31.

Kurtulmus je zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Turske Sebahattinom Ozturkom i ministrom za rad i socijalnu sigurnost Farukom Čelikom posjetio Suruc i tom prilikom su najoštrije osudili ovaj teroristički čin.

“Terorizam se mora osuditi, bez obzira od koga dolazi. Danas su teroristi u Surucu ubili čovječanstvo. Nikada nećemo dozvoliti teroristima da Tursku dovedu u stanje u kojem se nalaze neke druge zemlje na Bliskom istoku”, poručio je Kurtulmus.

Širom Turske održano je niz protestnih skupova na kojima su građani osudili teroristički napad, ali najoštrije osude tog tragičnog napada dolaze i sa svih instanci i destinacija međunarodne zajednice.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon osudio je teroristički napad i kazao da nema nikakvog opravdanja takav napad čija meta su bili civili. On je izrazio nadu da će odgovorni za napad biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde.

I šef francuske diplomacije Laurent Fabius je osudio i neprihvatljivim okarakterizirao današnji samoubilački teroristički napad na jugu Turske.

“Francuska je uz Tursku u borbi protiv terorizma, a ovakvi napadi ukazuju na neophodnost saradnje u toj globalnoj borbi”, poručio je Fabius.

Glasnogovornik Bijeće kuće je izjavio da SAD najoštrije osuđuju teroristički napad u južnom pograničnom pojasu Turske i da će nastaviti odlučnu saradnju sa Turskom u globalnom ratu protiv terorizma.

Slične poruke osude terorizma i podrške Turskoj i njenom narodu uputili su i najviši zvaničnici Pakistana, Velike Britanije, Njemačke, Azerbejdžana, Armenije i drugih zemalja, kao i iz brojnih međunarodnih organizacija poput Amnesty Internationala i drugih.