Ratne igre

Raste napetost, Ukrajina ponovo šalje ratne brodove u Azovsko more

Ukrajina_Rusija_Kercki_moreuz_Sputnik

Ukrajina i Rusija u sukobu su otkad je Moskva 2014. pripojila Krim

Ukrajina će poslati ratne brodove natrag u luke u Azovskom moru, unatoč tomu što je Rusija zaplijenila tri mornarička plovila i njihovu posadu na tom području prošlog mjeseca, rekao je u srijedu sigurnosni dužnosnik.

Ukrajina i Rusija u sukobu su otkad je Moskva 2014. pripojila Krim, a više od deset hiljada ljudi poginulo je u borbi između ukrajinskih jedinica i proruskih separatista koje podržava Moskva.

Spor se produbio kada je Moskva prošlog mjeseca s Krima zaplijenila dvije manje ukrajinske topovnjače te jedan tegljač zajedno s 24 člana posade, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode dok su plovili iz Crnog mora kroz Kerčki moreuz.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražili su puštanje mornara, a američki predsjednik Donald Trump je u znak protesta otkazao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Agresija Rusije neće nas spriječiti u planu da stvorimo mornaricu u Azovskom moru”, rekao je u intervjuu za lokalni BBC-jev ogranak sekretar Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, Oleksandr Turčinov.

“Ako stanemo i povučemo se, Rusija će ispuniti svoj cilj zauzimanja Azovskog mora, predstaviti nove samovoljne morske granice na Crnom moru te praktički legalizirati okupaciju Krima”, naveo je ukrajinski BBC Turčinova.

Turčinov je rekao kako bi Kijev pozvao predstavnike NATO-a te Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na brod idući put kako bi dokazali da Ukrajina nije prekršila nikakve propise.

Nije rekao kada bi brodovi mogli idući put pokušati proći, no dodao je kako bi to moglo biti uskoro.

Odgovarajući na komentare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla kako je namjera Ukrajine da pošalje ratne brodove kroz Kerčka vrata bila “provokacija”.