Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Migrantska kriza

Rastu tenzije po dolasku prvog vala migranata na meksičko-američku granicu

migranti meksiko

Veća grupa migranata stigla je u sjeverozapadni meksički grad Tijuanu, zbog čeka je lokalno stanovništvo organiziralo masovne proteste

Dolaskom prvog konvoja migranata iz Centralne Amerike na granicu između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povećane su tenzije u toj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Veća grupa migranata stigla je u sjeverozapadni meksički grad Tijuanu, zbog čeka je lokalno stanovništvo organiziralo masovne proteste.

Mještani Tijuane zahtijevaju da migranti što prije napuste grad, a tokom protestne šetnje uzvikivali su “odlazite” i “okupatori”.

Vlasti SAD-a i Meksike povećale su vojno prisustvo i sigurnosne mjere na graničnim prelazima.

Gradonačelnik Tijuane Juan Manuel Gastelum kazao je da se u narednim sedmicama očekuje dolazak desetina hiljada migranata u grad, a da lokalna zajednica nije spremna za to.

Nakon Gastelumove izjave na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Donald Trump koji je optužio migrante da izazivaju probleme i poručio im da se vrate svojim kućama.

S obzirom da granične službe dnevno obrađuju najviše stotinu zahtjeva za azil, migranti iz Centralne Amerike bi u meksičkom pograničnom gradu mogli ostati mjesecima.

Iz Ujedinjenih nacija (UN) ranije je saopćeno da se u konvoju migranata na putu ka SAD-u nalazi više od 7.000 migranata, a da je među njima 2.300 djece.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je vojsci i graničnoj policiji SAD-a da budu u potpuno spremni da zaustave migrante koji namjeravaju ilegalno ući u zemlju.

On je najavio da će ukinuti ili u većoj mjeri reducirati pomoć koju SAD daje centralnoameričkim zemljama Guatamali, Hondurasu i El Salvadoru iz kojih i dolazi konvoj migranata.

Na Trumpove optužbe da meksička vlast ne čini ništa da zaustavi konvoj, meksička vlada je poručila da će odobriti boravišne i radne dozvole za sve migrante koji zatraže azil u toj zemlji.