Ekvador

“Rat do istrebljenja”: Nezapamćen pokolj u tri zatvora, ubijeno najmanje 79 ljudi (VIDEO)

ekvador

Još nikad ova malena zemlja sa 17,4 miliona stanovnika, pritiješnjena između Tihog okeana, Anda i amazonske prašume, nije doživjela ovakvu krizu zatvorskog sistema

Krvava trupla, neka bez glave, nabacana na hrpu kako bi bila spaljena: Ekvador je u srijedu bio zgrožen nasiljem koje se dan ranije dogodilo u zatvorima u kojima ratuju narkokarteli i u kojemu je u jednom danu ubijeno 79 zatvorenika, javlja Hina.

Ovo je “rat kriminalnih bandi do istrjebljenja”, rekao je predsjednik Lenin Moreno, dan nakon tog događaja koji je nazvao “barbarstvom”.

Još nikad ova malena zemlja sa 17,4 miliona stanovnika, pritiješnjena između Tihog okeana, Anda i amazonske prašume, nije doživjela ovakvu krizu zatvorskog sistema.

Niz pobuna i sukoba izbili su u utorak istodobno između narkobanda koje se bore za vlast u zatvorima u Guayaquilu, Cuenci i Latacungi, gradovima u kojima je smješteno 70 posto zatvorske populacije.

Nezapamćen pokolj

“Ovo je nezapamćen pokolj”, rekao je javni pravobranitelj, javno tijelo za zaštitu ljudskih prava.

Po najnovijim podatcima objavljenim u srijedu ubijeno je 79 zatvorenika: 37 u Guayaquili, 34 u Cuenci i osam u Latacungi, rekao je ravnatelj zatvorskog sistem (SNAI) Edmundo Moncayao. Drugi zatvorenici i policajci su ozlijeđeni, ali njihov broj se ne zna.

Cuenca, treći po veličini ekvadorski grad sa 600.000 stanovnika, bio je u šoku kada je tamošnji državni tužitelj Leonardo Amoroso rekao da je “osamnaest trupala odsječena glava, a neka su čak htjeli spaliti”.

Vlada je objavila da je riječ o obračunu dviju narkobanda.

“Ovo nije slučajno. Ovo su izvana organizirali i iznutra koordinirali oni koji se bore za kontrolu u krijumčarenju droge na čitavom državnom teritoriju”, dodao je Moreno.

Ispred zatvora članovi obitelji su nestrpljivo iščekivali vijesti o svojim najmilijima.

Vlasti su rekle da najmanje četiri narkobande djeluju u tim zatvorima: Los Pipos, Los Lobos, Tigrones i Chone Killers.

Pomoć vojske

Predsjednik Moreno je pozvao u pomoć vojsku koja će “24 sata na dan provoditi kontrolu oružja, eksploziva i streljiva u blizini kaznionica, dokle god bude trebalo”.

UN-ov ured u Ekvadoru zatražio je u srijedu “brzu i objektivnu istragu” te pozvao da se “kazne odgovorni a krizom upravlja u skladu s odredbama Ustava i s međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava”.

Vlasti su rekle da su uspostavile kontrolu u zatvorima.

Ekvador ima šezdesetak kaznionica s 29.000 mjesta. No u njima je gotovo 30 posto više zatvorenika: na 38.000 zatvorenika dolazi 1500 čuvara, a stručnjaci upozoravaju da bi ih za djelotvornu kontrolu trebalo 4000.

Vlada je lani pokušala suzbiti nasilje u zatvorima proglasivši izvanredno stanje na tri mjeseca kako bi mogla rasporediti vojsku kao pojačanje.

Javni pravobranitelj kaže da su u 2020. u ekvadorskim zatvorima prijavljena “103 ubistva”.