Globus

ubistvo afroamerikanca

Rat na ulicama Minnepolisa, dijelovi grada potpuno uništeni, ljudi hodaju naoružani (VIDEO)

28/05/2020

Ovaj grad se i jutros probudio u plamenu i dimu nakon nasilnih protesta zbog smrti afroamerikanca Georga Floyda koji je podlegao povredama u policijskoj stanici nakon privođenja

Protesti u američkom Minneapolisu su eskalirali i postaju nasilni s obzirom na to da demonstranti pljačkaju i pale trgovine. Veliki broj naoružanih građana je na ulicama, a sinoć je jedan muškarac pronađen mrtav na mjestu protesta.

Mediji prenose kako postoji vjerovatnoća da ga je upucao vlasnik prodavnice koju je pokušao opljačkati, te da je jedna osoba u pritvoru zbog ovog slučaja.

Ovaj grad se i jutros probudio u plamenu i dimu nakon nasilnih protesta zbog smrti afroamerikanca Georga Floyda koji je podlegao povredama u policijskoj stanici nakon privođenja.

Četiri policajca koja su učestvovala u hapšenju su otpuštena, a FBI istražuje cijeli slučaj. Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli.

Policija je ranije poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubistvo.

Na društvenim mrežama korisnici postavljaju video snimke koji prikazuju demonstrante dok pale i pljačkaju trgovine.

Mnogi su zabrinuti i da bi situacija mogla maksimalno eskalirati obzirom na veliki broj naoružanih građana na protestima.

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo. Policija je na nekim područjima koristila i suzavac.

Tokom privođenja zbog sumnje u prevaru, policajac je nakon stavljanja lisica oborio Floyda na zemlju, koljenom pritisnuo njegov vrat dok se nije onesvijestio. Floyd je molio da ga pusti govoreći da ne može da diše. Afroamerikanac je vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu gdje je preminuo. Cijelu situaciju snimio je jedan od građana i podijelio na društvenim mrežama što je izazvalo bijes stanovnika.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Ne mogu disati”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.