Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Princ Mohammed bin Salman

“Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske ekonomije”

princ-mohammed-bin-salman

“To bi bio potpuni krah svjetske ekonomije”

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do “potpunog kraha svjetske ekonomije”, ocijenio je u nedjelju princ Mohammad bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da “odvrati” Teheran.

“Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima”, rekao je prijestolonasljednik u emisiji “60 minuta” na mreži CBS.

“Opskrba naftom će se poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nismo vidjeli”, rekao je.

Posljedice će, upozorio je, osjetiti čitav svijet: “Ovo područje osigurava 30 posto svjetske opskrbe energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko 4 posto svjetskog BDP-a. Zamislite da te tri stvari nestane”.

“To bi bio potpuni krah svjetske ekonomije, a ne samo saudijske i bliskoistočnih zemalja”, istakao je “MbS”.

Ocijenio je apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Washington pripisuju Iranu. “To nije strateški cilj. Samo će luđak napasti 5 posto svjetske zalihe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili”, rekao je princ.

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara koji je kritizirao režim Jamala Khashoggija u Istanbulu u oktobru 2018.

“Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu”, odgovorio je. “Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine službenici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost. To je bila pogreška”.

Tijelo novinara kojemu se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegovog ubistva nikad nisu rasvijetljene.

Mohammada bin Salmana je optužio neovisni stručnjak UN-a koji je pronašao “sigurne dokaze” o njegovoj umiješanosti a CIA misli da je prijestolonasljednik najvjerovatnije naredio ubistvo.

Saudijsko pravosuđe je pak nastojalo otkloniti sumnju sa saudijskog čelnika i uhitilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.