Ratište u favelama: Bijesni rat policije i narko bandi u Riju, ubijena tri dilera

favele policija

Policija u Rio de Janeiru saopćila je da je ubila tri osobe osumnjičene za preprodaju droge, u operaciji u jednoj od najopasnijih favela u gradu, gdje je prošle sedmice iz vatrenog oružja ubijen policajac.

Cilj operacije koju su teško naoružani policajci izveli u faveli Vila do Joao, u okviru Kompleksa Mare, bio je uhapsiti osumnjičene za ubistvo tog policajca koji je s dvojicom kolega slučajno ušao u tu favelu gdje su na njega zapucali narkodileri.

Helio Andrade (25) zadobio je u pucnjavi tešku ozljedu glave i umro u noći na petak.

“U današnjoj akciji elitne policijske jedinice su se na nekoliko metara od mjesta ubistva Helia (Andradea) sukobile s osmoricom naoružanih kriminalaca”, piše u saopćenju policije, navodi Hina.

“Četvorica kriminalaca su ranjena u pucnjavi, trojica su podlegla ozljedama”, dodaje se.

Četvrti je smješten u pritvor kao i još dvije osobe, zbog posjedovanja ukradenog vozila, nošenja oružja i preprodaje droge.

Rio de Janeiro, megapolis sa 6,5 miliona stanovnika i s velikim društvenim nejednakostima, bori se s veoma visokom stopom kriminala koju potiču teško naoružane bande krijumčara droge. Napadi i krađe nerijetko praćene nasilje redovna su pojava.

Brazilske vlasti su mobilizirale 85.000 policajaca i vojnika kako bi pazile na sigurnost Olimpijskih igara, što je dvostruko više nego na OI-ju u Londonu 2012.