Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratna mapa Sirije: Ko je gdje i ko kome prijeti (FOTO)

Teritorija Sirije je praktično podijeljena na pet dijelova, ruske snage se nalaze na dijelu koji pripada zvaničnim vlastima, a van dometa je krajnji istok.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo mapu Sirije, sa iscrtanim granicama teritorija koje zauzimaju snage Bashara al-Assada, Hezbolaha, pobunjenika, Islamske države i Kurda.

Okosnicu ruske vojske u Siriji čine borbeni avion Su-25, koji može da leti veoma nisko i da pruži značajnu podršku snagama koje djeluju sa zemlje.

Takođe, u bazi Bessel al-Assad nalaze se i helikopteri tipa Mi-24, imaju radijus kretanja u krugu od 240 kilometara, za razliku od Su-25 koji može da pokrije 400 kilometara teritorija.

Snage vlasti drže zapadnu obalu i krajnji jug, kao i nekoliko manjih dijelova koji se protežu ka centralnom dijelu zemlje. “Centrala“ Assadove vojske je sa sjeverne strane okružena pobunjenicima, a sa južne, oko granice sa Libanom, deluju trupe Hezbolaha.

U tom dijelu problem prestavlja nekoliko džihadističkih “džepova“, koji se pojavljuju i nedaleko od Damaska, kao i u južnom dijelu države, blizu granica sa Jordanom i Irakom.

Dio teritorije Sirije koji je van domašaja ruskih snage je na istoku, grad Dejr Ezor nije u krugu koji mogu da pokriju ruski avioni. Ipak, tu se nalazi nekoliko centralnih tačaka, pre svih grad Raka, nezvanična prijestonica Islamske države, kao i Palmira, gdje džihadisti i dalje uništavaju kulturno blago.

Kurdske snage su uspjele da povrate svoje teritorije na granici sa Turskom, ali opasnost i dalje postoji, pošto je “granica”“ sa Islamskom državom podložna stalnim promjenama.