Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Razdvojili smo se, a onda…”: Riješena misterija smrti dvojice lovaca u Srbiji

lovac lov

Miroslav Kalin (34) stradao je u ponedjeljak uveče u blizini Idvora u Srbiji kada ga je u lovu usmrtio hitac iz lovačke puške, a sumnja se da je kobni metak ispalio lovac koji je idućeg jutra izvršio samoubistvo, piše Blic.

Kalin je u noći tragedije krenuo u lov sa prijateljem, lokalnim šumarom Jožefom Papom. Iz Idvora su se oko 20 sati uputili u obližnji šumarak na pola puta između tog sela i susjednog Uzdina. Kao i obično, krenuli su u lov na divlje svinje. Ubrzo nakon što su stigli na lokaciju ka koju su se uputili, razdvojili su se, a Pap je, kako je juče ispričao policiji, začuo pucanj.

Iskusan lovac, odmah se zabrinuo za prijatelja, koga je počeo da doziva po imenu. Odgovora nije bilo, pa je Kalina pozvao na mobilni telefon, ali uzalud.

Uplašen, Pap se odmah uputio nazad ka selu, gdje je lokalnim lovcima i mještanima odmah rekao da je Miroslav nestao. Mještani, među kojima je bio i Miroslavljev otac Sava, uskoro su se samoorganizovali i krenuli u potragu. Pozvali su i policiju koja im se pridružila u potrazi. Ipak, u ponedjeljak uveče nisu imali sreće. Beživotno tijelo nastradalog Kalina pronašli su upravo pripadnici MUP sutradan u zoru, oko 6.10 u ataru u blizini šumarka. Na lice mjesta odmah je pozvan i postupajući tužilac.

Nekih četiri sata kasnije, policija je evidentirala i samoubistvo koje se dogodilo nekoliko kilometara dalje, u Uzdinu. Riječ je takođe o lovcu, Viorelu Stoji (51), koji je sebi ispalio hitac u glavu u krevetu, oko 10 sati ujutru. Policija i mještani veruju da su Kalinova smrt i Stojino samoubistvo povezani, odnosno da je Stoja greškom usmrtio Miroslava!

Istog je mišljenja i Miroslavljev otac Sava, koga su reporteri „Blica” juče zatekli u dvorištu porodične kuće u Idvoru. On nam je rekao da su Miroslav i Viorel bili članovi istog lovačkog društva Kovačica, da su se poznavali i družili na lovačkim okupljanjima.

– Sine, šta se to desi, kako nastrada… – ponavljao je kroz suze otac lovca. Prema njegovim riječima, Miroslav je još kao dijete počeo da se bavi lovom – imao je gotovo 20 godina staža.

– Ni u najgorem košmaru nisam očekivao da bi nešto ovako moglo da mi se desi. Posljednji put sam ga video pred odlazak u lov: šokirao sam se kad mi je šumar rekao da je nestao! Do kraja sam se nadao da ću ga naći – rekao je Sava. Miroslav je iza sebe ostavio suprugu Suzanu, sa kojom nije imao djece.

U Uzdinu takođe šok i nevjerica. U porodici Viorela Stoje juče je policija obavila uviđaj, u kom je (makar prema prvim saznanjima) utvrđeno da je riječ o samoubistvu. Viorel je živio sa majkom Julijanom, a iza sebe je ostavio kćerku u tinejdžerskim godinama. Majka nastradalog je bila pod leijkovima za smirenje, i nije željela da govori o tragediji. Komšije, ipak, kažu da Stoja jeste juče bio u lovu, iz kog se vratio kasno uveče.

– Ništa nije nagovještavalo da će dići ruku na sebe. Navodno je jutros čuo da je Miroslav poginuo, uzeo pušku i ubio se. Bio je iskusan lovac: i otac i djed su mu se bavili lovom, tako da je to bila porodična tradicija – kažu komšije. Tijela obojice lovaca juče su poslata na vještačenje, a istraga se zasad nastavlja.

Veštačenje puške otkriva istinu

Kako Blic nezvanično saznaje, tužilaštvo je zatražilo vještačenje puške Viorela Stoje, kako bi se balističkim analizama definitivno utvrdilo da li je iz njegovog oružja ubijen Miroslav Kalin. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, slučaj će biti zaključen.