Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut dogovor

Razgovor Trumpa i Erdogana uticao na odluku o povlačenju SAD iz Sirije

Trump_Erdogan_Xinhua

Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući će ipak nastaviti sarađivati s “lokalnim partnerima”

Neimenovani visoki američki zvaničnik je izjavio da je telefonski razgovor američkog predsjednika Donalda Trumpa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od prošle sedmice igrao ulogu u odluci SAD-a o povlačenju iz Sirije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sve što je uslijedilo, implementacija je dogovora koji je postignut tokom tog razgovora”, za Reuters je kratko kazao ovaj zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Podsjetimo, Trump i Erdogan su telefonom razgovarali u petak.

S druge strane, State Department nije želio odgovoriti na pitanje reportera AA u vezi s odlukom o povlačenju iz Sirije.

Zvaničnik State Departmenta je samo kazao da u ovom momentu ne žele komentarisati to pitanje.

Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući će ipak nastaviti sarađivati s “lokalnim partnerima”.

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

Bijela kuća je ranije u srijedu saopćila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) počele povlačiti svoje vojnike iz Sirije u momentima kada prelaze na novu fazu borbe protiv ISIS-a.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je SAD porazio ISIS u Siriji te dodao da je ovo bio jedini razlog zbog kojeg je držao vojsku u toj zemlji.

“Porazili smo takozvanu Islamsku državu u Siriji – moj jedini razlog da budemo tamo tokom Trumpovog predsjedničkog mandata”, napisao je Trump na Twitter profilu.