Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razlog ledenog talasa u Evropi uznemirio naučnike: Nije dobro

zima

Ledeni talas koji je okovao Evropu i u britanskim medijima dobio naziv „Beast from the East“ (zvijer sa istoka) naučnici objašnjavaju porastom temperature u rasponu do 30 stepeni na Sjevernom polu, što je više od zimskog prosjeka za ovo područje.

Uzrok ledenog talasa je „upad toplog vazduha“ koji donosi veliku vlagu na Sjevernom polu. Naučnici ističu da se ovo i ranije događalo, ali nikada učestalo i intenzivno kao u posljednje četiri godine.

Promjena klime na Sjevernom polu izazvala je pomijeranje hladnog arktičkog vazduha ka Evropi, a to bi lako mogao biti i ljudski faktor, odnosno sve češća posljedica naglih klimatskih promena.

Meteorološka stanica Cape Morris Jesup na krajnjem sjeveru Grenlanda zabilježila je rekordan 61 sat temperature iznad prosjeka za ovo geografsko područje samo od početka 2018. godine, a koje se povezuju sa otopljavanjem u zimskom mraku Arktika.

“Nikada nije bilo tako ekstremno“, kaže Rout Motram, naučnica sa danskog Meteorološkog Univerziteta.

Rijetka snježna oluja pogodila je Rim u ponedjeljak, dok je London okovala mećava zbog koje su svi vozovi otkazani.

“Glavno pitanje je da li će se ovakve pojave dešavati češće. Ovo je samo jedan događaj, pa je teško napraviti vezu sa budućim“, kaže profesor Lars Laakes za britanski „Telegraph“.

Ipak, rezultati nedavnih studija pokazuju da strujanje toplog vazduha povećava svoju učestalost na Sjevernom polu, a redukcija leda na Arktičkom okeanu dozvoljava toplijoj vodi da isparava u atmosferu, što izaziva miješanje struja i pomijeranje hladnog talasa ka jugu. Štaviše, meteorolog Robert Rohd ističe da su pojedini dijelovi Sjevernog pola trenutno topliji od Evrope.

Pet mrtvih u Poljskoj

Najmanje pet osoba preminulo je tokom noći u Poljskoj usljed pada temperature u nekim područjima i do 22 stepena Celzijusova ispod nule, saopšteno je iz policije.

Prema statistici nacionalne policije, ove zime je od posljedica hipotermije preminulo 58 ljudi.

Ovakve smrti se uglavnom dešavaju među beskućnicima i pijanim osobama koje ostaju napolju tokom noći.

Vlasti u pojedinim gradovima, posebno na istoku zemlje, gdje su temperature najniže, planiraju da na ulice postave peći na ugalj kako bi pomogle ljudima da se zagriju, prenio je AP.