Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije u Hrvatskoj nakon zatvaranja birališta

aa_picture_20151108_6746855_web

Reagiranja predstavnika hrvatskih političkih stranaka nako objave prvih rezultata izlaznih anketa:

Čuljak: Ovo nisu ni približno realni rezultati, HDZ će proći bolje

– U stožeru HDZ-a u Gastro Globusu rezultatima izlaznih anketa ne vjeruju te poručuju kako su uvjereni u pobjedu, a politički tajnik te stanke Tomislav Čuljak ističe kako ankete nisu “ni približne relanim rezultatima”.

“Izlaznost naših birača na terenu je bila iznimo dobra i uvjeren sam da će konačni rezultat biti daleko bolji od anketa. Za nas su najbolje ankete one koje će reći birači, a to ćemo vidjeti vrlo brzo kada počnu dolaziti rezultati”, rekao je Čuljak Hini.

Prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici Željko Reiner poručuje kako je uvjeren da će rezultat za HDZ biti “jako dobar” kao i da su u sedam sati objavljene “tek izlazne ankete”. Podsjeća kako je sličan nesrazmjer u odnosu na konačni rezultat za HDZ bio i tijekom prijašnjih izbora.

“Razlika je bila za čak devet mandata koliko su izlazne ankete dale više, odnosno oduzele HDZ-u. Prema tome devet mandata je jako puno na ovaj rezultat, a toliko je bila razlika na prehodnim dvijema izborima”, kaže Reiner.

Prema izlaznim anketama HDZ i SDP imaju po 56 mandata.

Izlazne ankete naišle na odobravanje u SDP-ovu stožeru

Izlazne ankete koje su televizije objavile nakon zatvaranja birališta u nedjelju naišle su na pozitivne reakcije SDP-ovih čelnika u izbornom stožeru stranke u zagrebačkoj Tvornici kulture.

“Nisam iznenađen, očekivao sam dobar rezultat, a ovo je dobar rezultat”, rekao je potpredsjednik SDP-a Gordan Maras, koji očekuje da će SDP imati oko 60 mandata u Saboru te da će biti u “puno boljoj poziciji od HDZ-a i biti izborni pobjednici”.

“Oni koji su u HDZ-u govorili da će imati 20 mandata razlike sada vide da su bili u krivu. Ovo će biti duga večer”, rekao je Maras zahvalivši svima koji su izišli na parlamentarne izbore.

Zamoljen da komentira izvrsne rezultate koje MOST-u daju izlazne ankete, Maras je kazao kako je jaka treća opcija konstanta nekoliko prethodnih izbora. “Hrvatski građani žele određene stvari koje su oni najavljivali i to treba osluškivati. Mi smo, naravno, otvoreni za suradnju”, poručio je.

Rezultati izbornih anketa nisu iznenadili niti čana Predsjedništva SDP-a Arsena Bauka.

“U osnovi me nisu iznenadili rezultati izlaznih anketa, svi su očekivali tijesnu utakmicu, neki su očekivali da ćemo u 10 izbornih jedinica imati manje od HDZ-a, po ovim anketama to se nije ostvarilo, ali pustimo da vidimo rezultate”, kazao je.

Bauk vjeruje u preciznost izlaznih anketa. “Moguća je statistička pogreška, izlazne ankete su na predsjedničkima išle čak malo na našu štetu”, kaže Bauk, a na opasku da su im 2007. išle u korist odgovorio je – “od onda su se, očito, malo usavršile”.

Ni Bauka uspjeh MOST-a ne iznenađuje. “Svi trendovi su upućivali da se birači okreću toj trećoj opciji, kao što je to bilo i na predsjedničkim izborima, a onoga trena kad pređu 10 posto oni u našem izbornom sustavu imaju jako malo izgubljenih glasova, tako da je ovo pretvoreno u 18 mandata u ovom trenutku više-manje očekivano”, tumači Bauk.

U Mostu euforija

Nakon objave izlaznih anketa po kojoj bi lista Most – nezavisnih lista imao 18 zastupnika u Hrvatskom saboru stožerom u  kojem se čekaju izborni rezultati prolomio se frenetični pljesak uz skandiranje Most, Most.

“Očekivali smo između 9 i 12 zastupnika, a ovo je fantastično i ako ovo potvrde i izborni rezultati bez Mosta se definitivno u političkom životu u slijedeće četiri godine neće moći ništa”, izjavio je Ivan Lovrinović, prvi na listi Mosta u II. izbornoj jedinici.

Mnogi su bili skloni ocjenjivati da je Most lokalni projekt, no evo i ovi rezultati izlazne ankete govore suprotno. Obilazeći Hrvatsku vidjeli smo da ljudi žele promjene i da ih što više želi treću opciju, a to je Most koji je objedinio poštenje i znanje, rekao je Lovrinović.

Ocijenio je da su SDP i HDZ dvije strane iste političke medalje i da su birači to prepoznali i podržali Most. Također je poručio da s Mostom nema političke trgovine.

U ORaH-u ne vjeruju izlaznim anketama

Nakon objava rezultata izlaznih anketa u 19 sati, a prema kojima stranka ORaH ne osvaja niti jedan mandat u idućem sazivu Sabora, u izbornom stožeru ORaH-a  očekuju da će rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ipak pokazati bolji rezultat za stranku i da će ORaH imati razloga za slavlje.

Nismo razočarani zato što ORaH sve ankete u zadnje vrijeme nisu “mazile” pa tako i od ove izlazne nismo očekivali da će nas pomilovati. Nadamo se da će rezultati DIP-a biti ipak drugačiji u korist ORaH-a,  rekla je novinarima potpredsjednica stranke Božana Zadro nakon objave rezultata izlazne ankete  u 19 sati.

Uz taktove rock glazbe, u stožeru ORaH-a u zagrebačkoj četvrti Prečko prevladava opuštena atmosfera. No, nakon objave rezultata anketa, članovi stranke nisu mogli sakriti razočaranost I nevjericu.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy svoj dolazak u izborni stožer najavila je za 22 sata, kada će prokomentirati  rezultate stranke na parlamentarnim izborima, na temelju DIP-ovih  prvih neslužbenih rezultata.

HDSSB očekuje da će imati klub zastupnika  u Saboru

Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novome sazivu Hrvatskoga sabora.

Nakon objave izlaznih anketa zamjenik predsjednika HDSSB-a, Karlo Šatvar, izjavio je novinarima u izbornom stožeru u Osijeku da stranka, osim izlaznih anketa dobija i svoje rezultate s terena, na temelju kojih je siguran da će HDSSB i dalje imati svoj zastupnički klub u Saboru, čime će pokazati kontinutiet i snagu svoje politike.

Ocijenio je da su i u ranijim izbornim ciklusima izlazne ankete predviđale slabije rezultate HDSSB-u.

Šatvar je odbacio nagađanja da je stranka podbacila u 5. izbornoj jedinici, u kojoj se kandidirao predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, kazavši da se, prema izlaznim anketama, rezultat kreće oko pet posto glasova. Vjeruje da će konačan rezultat omogućiti jedan zastupnički mandat i u toj izbornoj jedinici.

Ponovio je da će HDSSB nakon proglašenja službenih rezultata razgovarati s osobom kojoj će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastav nove Vlade, ali samo u obliku tehničke potpore.

I HDSSB-ov kandidat s liste u 4. izbornoj jedinici, Josip Salapić, kazao je da stranka minimalno očekuje klub zastupnika u Saboru. Također je podsjetio da su i na proteklim izborima izlazne ankete HDSSB-u predviđale slabije rezultate od onih koji su u konačnici ostvareni.

Sinčić: Očekujem da će službeni rezultati prevagnuti u našu korist

Supredsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa prema kojima je njegova stranka osvojila tri mandata te očekuje da će službeni rezultati prevagnuti u njihovu korist, a ponovio je da koaliranje s SDP-om ili HDZ-om ne dolazi u obzir.

“Zadovoljni smo rezultatima jer smo u Saboru, no više ćemo znati kada izađu prvi službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Ništa još nije gotovo, u mnogim jedinicama smo blizu i vjerujem da će se to nakon objave službenih rezultata preokrenuti u našu korist”, rekao je Sinčić nakon objave izlaznih anketa.

Ponovio je da nije spreman na koaliciju  niti s SDP-om ili HDZ-om.

“Ne, nikada, to smo rekli prije izbora i stojimo iza tih tvrdnji. Povjerenje naših građana nam je sveto i nećemo ga izdati”, naglasio je Sinčić.

Očekuje da će osobno ući u Sabor, tj. da su ga građani izabrali kao jednog od saborskih zastupnika.

“Nisam vidio detalje po izbornim jedninicama, ali očekujem da će glasovi još prevagnuti u našu korist”, kazao je.

Dvije najjače koalicije – Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama na nedjeljnim izborima osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata.

Po tri mandata osvojili su koalicija predvođena IDS-om i Živi zid, a koalicija Milan Bandića i HDSSB po dva mandata.

Pavičić Vukičević: očekujemo još mandata i osnivanje Kluba u Hrvatskom saboru

Potpredsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević,  komentirajući u nedjelju rezultate izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta, po kojima Koalicija rada i solidarnosti osvaja dva saborska mandata, poručila je da očekuju i više od dva mandata, koji će im omogućiti osnivanje Kluba u Hrvatskom saboru.

Na upit Hine je li zadovoljna rezultatima izlazne ankete o osvojenih dva mandata, Pavičić Vukičević je izjavila kako su zadovoljni činjenicom da su kroz sedam mjeseca, od kada je osnovana stranka Bandić Milan, na kvalitetan način pokrili sve izborne jedinice i ponudili građanima kvalitetan izborni program.

“Ovo su samo izlazne ankete, očekujemo da ćemo do konca izborne noći ostvariti još koji mandat i da ćemo u Hrvatskom saboru imati svoj Klub, a to je zapravo i garancija da se naš izborni program može i ostvariti”, istaknula je. Na pitanje kome bi se Koalicija rada i solidarnosti mogla prikloniti – lijevoj ili desnoj koaliciji, koje su po izlaznim anketama osvojile podjednaki broj mandata, Pavičić Vukičević je rekla da oni na taj način ne razmišljaju.

“Mi smo, kao što to gradonačelnik Zagreba Milan Bandić vrlo često kaže, u permanentnoj koaliciji s našim sugrađanima, a tako ćemo to i nastaviti”, dodala je.

Na novinarsku tvrdnju kako to znači da još “neće otkriti karte”, Pavičić Vukičević je rekla da nije riječ o otkrivanju karata već se radi o interesima svih građana u Hrvatskoj.

“Neke stvari se doista treba mijenjati. Možemo više, možemo bolje u ovoj zemlji i krajnje je vrijeme da se počnemo ponašati odgovorno i da počnemo raditi na dobrobit svih naših sugrađana, a da s druge strane, budemo jedni prema drugima i solidarni”, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević.

Rekla je da se u ovom trenutku ne opterećuju kome će od dvije vodeće koalicije dati potporu, jer su njihovi ciljevi bili više vezani uz prezentnost njihove politike u javnosti, odnosno pokušaja da sve one dobre stvari koje rade u gradu Zagrebu već sutra mogu raditi u cijeloj zemlji, a to je cijela njihova socijalna i obrazovna politika.

Potpredsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević, zahvalila je svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su zaokružili njihovu listu Koaliciju rada i solidarnosti.

U stožer Koalicije rada i solidarnosti u Praškoj ulici još uvijek nije stigao predsjednik stranke Bandić Milan,  zagrebački gradonačelnik Bandić.