Direktor američkog cdc-a

Redfield: Decembar, januar i februar najteže vrijeme u istoriji javnog zdravlja

SAD_New_York_koronavirus_Xinhua

“Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena”, rekao je Redfield uživo u prezentaciji koju je organizirala američka privredna komora

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je u srijedu da će pandemija COVID-19, koja još uvijek bjesni neviđenim razmjerama u cijeloj zemlji, predstavljati najmračniju zdravstvenu krizu u Americi tokom sljedećih nekoliko mjeseci, prije nego što vakcina postane široko dostupna.

Direktor CDC-a dr. Robert Redfield pozvao je na strože poštivanje sigurnosnih mjera predostrožnosti, kao što su nošenje maski za lice, fizičko distanciranje i dobra higijena ruku kako bi se usporilo širenje vrlo zaraznog respiratornog virusa koji u SAD-u odnosi više od 2.000 života dnevno.

Poruka jednog od najviših zdravstvenih dužnosnika u zemlji uslijedila je nakon obilježavanja praznika Dana zahvalnosti u kojem su milioni Amerikanaca zanemarili upozorenja da izbjegavaju putovanja i velika okupljanja.

Osim ogromnih gubitaka života, rekao je Redfield, zemlja se suočava sa preopterećenim zdravstvenim sistemom. Zaraza je sada dosegla svaki kutak zemlje – s 90 posto popunjenosti svih bolnica u područjima koja su označena kao “vruće zone” od koronavirusa – i nastavlja se širiti puno okomitijom putanjom od bilo koje tokom prethodnog vala pandemije.

“Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena”, rekao je Redfield uživo u prezentaciji koju je organizirala američka privredna komora.

“Zapravo vjerujem da će to biti najteže vrijeme u istoriji javnog zdravlja ove nacije,” rekao je Redfield, prenosi Reuters.

Do danas je više od 270.000 Amerikanaca umrlo od COVID-19. A Institut za metriku i procjenu zdravstvenog stanja Univerziteta u Washingtonu predviđa da bi do 1. marta broj umrlih mogao doseći gotovo 450.000 ukoliko ne bude veće odgovornosti za propisane mjere fizičke distance i nošenje maski.