Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

referendum

Referendum za smjenu albanskih načelnika na sjeveru Kosovo, Srpska lista pozvala na bojkot?!

kosovo referendum
FOTO: Screenshot

Centralna izborna komisija saopćila je da je do 11 sati glasalo 85 građana od više od 45.000 upisanih birača

U četiri općine na sjeveru Kosova vlasti u Prištini danas organiziraju glasanje na kojem se birači izjašnjavaju “za” ili “protiv” smjene predsjednika općina albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine. Srpska lista za koju se smatra da je pod direktnom kontrolom zvaničnog Beograda, odnosno Aleksandra Vučića i njegovog SNS-a, je pozvala na bojkot.

Glasanjem se odlučuje hoće li predsjednici albanske nacionalnosti u četiri srpske općine, izabrani prošle godine, ostati na tim pozicijama, prenosi RTS.

Centralna izborna komisija saopćila je da je do 11 sati glasalo 85 građana od više od 45.000 upisanih birača.

Nevladina udruženja koje prate glavanje izvijestile su da su na svim biračkim mjestima postavljene sigurnosne kamere, dok su glasačke kabine postavljene na mjesto koje bi moglo narušiti tajnost glasovanja te se moglo shvatiti kao zastrašivanje birača.

Zbog toga, ali i zbog drugih razloga, čelnici Srpske liste pozvali su na bojkot izbora, iako su prvobitno podržali peticiju za smjenu predsjednika općine.

Srpska lista je istakla da praćenje glasanja kamerama ne postoji ni u zakonu ni u dosadašnjoj praksi na Kosovu.

Naglasili su i da je broj birača u biračkim popisima nerealan, jer kako tvrde, kao posljedica torture vlasti u Prištini došlo je do značajnog iseljavanja Srba sa sjevera.

Glasanje u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici moguće je u školama na albanskom jeziku, komunalnim, privatnim i objektima Agencije za imovinu. Direktori škola na srpskom jeziku nisu dopuštali glasanje u njima.