Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Region će uskoro pogoditi nagla i žestoka promjena vremena

sa_nevrijeme_1

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula najavio je novi val vrućine, ali i skorašnju naglu i burnu promjenu vremena.

“Nakon često rekordne topline, i samo kratkog razdoblja svježine, i to ne diljem domovine, od srijede do petka ponovno posvuda val vrućine. Pa opet nagla i burna promjena, nakon koje ide nova toplina!”, objavio je Vakula na početku vremenske prognoze u HRT-ovom Meteo kutku.

Vakula je najavio novi toplinski val, no on će ipak biti kratkotrajan. Stiže nešto svježije i kišovitije razdoblje, no ni ono neće potrajati, prognozira Vakula, prenosi Net.hr.

“Promjena vremena ponovno će biti nagla, žestoka i burna. Ovaj put vjerojatno diljem Hrvatske. Sa zapada nam se približava frontalni poremećaj, a prije njega nam opet dolazi osjetno topliji zrak”, najavio je.

Vrhunac toplinskog vala stiže u četvrtak kada će se temperature ponovo popeti na 40 stepeni. Subota će unutrašnjosti donijeti nagli pad temperature, uz dodatni osjećaj svježine zbog umjerenog i jakog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Pljuskova i grmljavine u četvrtak će biti uglavnom u gorju, dok će petak i subota gotovo posvuda biti kišoviti.

Ponegdje je moguća i obilnija kiša, te olujno nevrijeme s tučom, ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će nakon slabog do umjerenog juga zapuhati često jaka, na udare tijekom vikenda i olujna bura i tramontana.

“Potkraj ove sedmice i početkom novoga ponovno mirnije, stabilnije i toplije, često i vruće, pa uprkos ovim povremenim zahladnjenjima, kolovoz i dalje nastavlja stopama jednog od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja”, zaključio je Vakula.