Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izgradnja mira

Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film “Quo vadis, Aida?”

quo-vadis-aida-1

U pismu se navodi “da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju”

Regionalna Akademija za razvoj demokratije obratila se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umjetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi, piše Radio Slobodna Evropa.

Pored Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljicu u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu u ovom filmu koji govori o genocidu u Srebrenici.

U pismu se navodi “da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju”.

Naglašeno je da je “nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprinijeo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima”.

Film “Quo vadis, Aida?” urađen je u produkciji dvanaest produkcijskih kuća. Prethodno je bio nominovan i za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, kao i priznanje Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awarda.

Ostvarenje govori o agoniji majke koja pokušava da izbavi dva sina i supruga od srpskih snaga predvođenih Ratkom Mladićem koje su nakon ulaska u tadašnju zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici, pobile više od 8.000 Bošnjaka. Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zločin je 2007. godine proglasio genocidom.