Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka

Reis Kavazović svečano otvorio Islamski centar u Mainzu

kavazovic mainz3

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu izgrađen je na 1.750 metara kvadratnih građevinskog zemljišta, a za izgradnju je utrošeno 2,5 miliona eura

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas je prisustvovao svečanosti povodom otvorenja Islamskog centra u Mainzu u Njemačkoj.

Proglašavajući ovaj centar vakufom Islamske zajednice, reisu-l-ulema je izjavio da je uvjeren kako će ova džamija biti, prije svega, stjecište i boravište dobra, te da u njoj svoje utičište, okupljalište i utjehu neće naći samo Bošnjaci, nego i sva naša braća koja žive u ovom gradu.

Dodao je da se nada da će ovaj centar biti poput Poslanikove džamije u Medini, ne samo prostor za namaz, nego i duhovni i kulturni centar, otvoren za sve građane, te je ovom prilikom pozvao na odgajanje budućih generacija kćeri i sinova da budu korisni članovi društava u kojima žive, ali da uvijek budu svjesni svojih korijena i da na ono ko su i šta su budu ponosni.

Zahvalio je džematlijama, vlastima ovog njemačkog grada, ali i svima ostalim koji su doprinijeli izgradnji i otvaranju Islamskog centra u Mainzu.

“Allah zna, možda su baš oni ovdje udarili temelj našoj zajednici u zemljama Zapadne Evrope. Trabamo snažnu i integrisanu IZ Bošnjaka u Evropi. Mi smo evropski narod, dugujemo ovom našem lijepom evropskom kontinentu još jednu zdravu i snažnu mladicu, koja će ukrasiti njeno lice. Od nas to ostali Evropljani očekuju. Nemojmo iznevjeriti ni njih, ni naše pretke”, poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović, prenosi agencija Mina.

Novoimenovani muftija Islamske zajednice za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić naglasio je kako su Bošnjaci evropski narod, da pripadaju Evropi i da Evropa pripada njima.

“Mi volimo ovaj kontinet i veoma smo zainteresirani za njegovu budućnost. Kao vjerska zajednica veoma smo zainteresirani za očuvanje mira i stabilnosti, za međureligijski dijalog, slobodu te druge univerzalne ljudske vrijednosti koje smatramo svojim vrijednostima, a koje proističu iz dubina naše religijske tradicije. Promicanje općeg dobra ili onoga što svi kao dobro priznaju /ma'ruf, odnosno odvraćanje od zla, važna je odrednica islama”, kazao je muftija Kozlić.

Dodao je da se univerzalne ljudske vrijednosti koje muslimani počesto nazivaju Božijim zakonom ili trajnim vrijednostima, danas u savremenom svijetu nazivaju ljudskim pravima i slobodama.

“Sloboda, sigurnost, društvena pravda, jednakost, solidarnost, zaštita ljudskih prava, zaštita prirodne sredine, biljnog i životinjskog svijeta, sve su to univerzalne vrijednosti koje muslimani trebaju da promiču, čuvaju i smatraju i svojim islamskim vrijednostima”, kazao je on.

Podsjetio je da je džemat zajednica muslimana koju treba čuvati, graditi i dograđivati.

“Društva i državne zajednice u kojim živimo omogućuju nam da slobodno ispovjedamo svoju vjeru i ostvarujemo zakonom zagarantovana prava. Moramo to poštovati i cijeniti, moramo i sami pokazati da smo korisni faktor u njima, da i mi doprinosimo prosperitetu i razvoju društva, sekularne i pravne države. Pozivamo vas i na današnji dan da aktivno učestvujete u doprinosu društvu i državi u kojoj živite, a posebno da date svoj doprinos očuvanju, razvoju i unapređenju cijele zajednice evropskih naroda, Evropskoj uniji (EU), koja je jedina garancija sigurnosti, prosperitetu i blagostanju svih njenih građana. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme porodici evropskih naroda i zemalja pridružiti i BiH kao i ostalezemlje Zapadnog Balkana”, poručio je, između ostalog, muftija Kozlić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili i Ševket Zukić, jedan od inicijatora gradnje Islamskog centra, zatim predsjednik Građevinskog odbora Nusret Faković, te predsjednik džemata Mainz Rifat Halilović, koji je posebno zahvalio članovima džemata i svima koji su trudom, novcem ili savjetima pomogli u realizaciji ovog projekta.

Imam džemata Mainz Halil ef. Makić istakao je da ovu džamiju gradile ruke “građevinara” koji su posljednjih tridesetak godina izgradili na desetine hiljada objekata u Njemačkoj, državi koja im je pružila utočište, otvorila vrata i pokazala dobrodošlicu kakva i dolikuje velikom njemačkom narodu.

Među prisutnima na današnjoj svečanosti bili su i premijerka pokrajine Rheinland-Pfalz Malu Dreyer, kao i Michael Ebling, gradonačelnik grada Mainza.

“Nije nikakva kontradiktornost njegovati i sačuvati vlastitu kulturu i tradiciju, uključujući vlastitu vjeru i istovremeno biti punopravni građanin Grada Mainza. Želim da s vama zajedno gradim budućnost ovog grada”, kazao je gradonačelnik Ebling.

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu izgrađen je na 1.750 metara kvadratnih građevinskog zemljišta, a za izgradnju je utrošeno 2,5 miliona eura. Objekt je izgrađen na četiri etaže, s ciljem da se zadovolje potrebe modernog islamskog centra, sa 150 metara kvadratnih mesdžida za muškarce i 70 metara kvadratnih za žene, ali i s multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekom, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke i učionicama.

Izgradnja objekta finansirana je iz dobrovoljnih priloga i članarine, a učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora.