Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Renzi: Disidenti u mojoj stranci protive se ustavnoj reformi

obama-renzi

Italijanski premijer Matteo Renzi u nedjelju je optužio nezadovoljnike u svojoj stranci lijevog centra da koriste nadolazeći referendum o ustavnoj reformi kako bi ga pokušali svrgnuti i ponovno preuzeti vlast.

U žestokom napadu na disidente u svojoj stranci, uključujući i bivšeg premijera Massima D'Alemu, Renzi ih je optužio da sputavaju Italiju zbog svojih osobnih probitaka. Ako ne prođu ustavne reforme na referendumu 4. decembra, doći će do političkih problema, upozorava Renzi.

“Četvrtog decembra je njihova posljednja prilika da se vrate u igru. O tome se radi”, naglasio je Renzi u svojoj Firenzi na završetku godišnjeg okupljanja pobornika njegove Demokratske stranke (PD).

Renzi je najavio da će dati ostavku ako referendum ne prođe, te je izjavio kako bi nakon toga državu mogla preuzeti vlada demokratski neizabranih tehnokrata, kao što se to dogodilo 2011., tokom financijske krize.

“Iduća godina može biti teška, ali i divna godina”, istaknuo je italijanski premijer, dodajući da je tehnokratska vlada posljednje što treba Italiji.

Od 33 ankete objavljene proteklih sedmica, samo jedna tvrdi da Renzi neće izgubiti na nadolazećem referendumu. Protiv njega su se udružile sve velike opozicijske stranke, kao i disidenti iz njegovog PD-a.

Renzi je uvjeren kako su ankete u krivu, te brani svoju reformu, tvrdeći kako bi ona rezanjem moći gornjeg doma parlamenta i reformom zakonodavnog procesa Italiji donijela političku stabilnost.

Protivnici ustavnih promjena tvrde kako bi one zakomplicirale legislativni proces i reducirale ključne procese provjera i ravnoteže, prenosi Hina.