Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krpljenje budžeta

Republika Srpska očajnički treba novac, Dodik sada žestoko udara na privatne firme

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Privatne banke i benzinske pumpe će gradu od sada na godišnjem nivou plaćati 35.000 KM. Iznos komunalne takse za velike trgovačke lance porast će i do 50.000 KM

Tek što je RS nedavno morao uplatiti stotine miliona KM zbog zaduženja na Bečkoj berzi, već u septembru dolaze prve rate zbog zaduženja na Londonskoj berzi.

Republika Srpska se suočava sa velikim deficitom u budžetu, a ozbiljne posljedice toga već osjete firme koje posluju na teritoriji ovog entiteta. U gradu Trebinje, zbog nepopunjenosti budžeta, brojne kompanije su dobile obavještenje o enormnom povećanju komunalne takse, piše Klix.

Enormno povećanje

Ova taksa od sada umjesto nekoliko hiljada košta nekoliko desetina hiljada na godišnjem nivou. Pokušavajući napraviti balans, Grad Trebinje je napravio različita povećanja za firme u zavisnosti od djelatnosti kojom se bave. Tako za mikrokreditne organizacije komunalna taksa, koja je ranije koštala 2.500 KM, sada košta 25.000 KM što je deset puta veći iznos.

Privatne banke i benzinske pumpe će gradu od sada na godišnjem nivou plaćati 35.000 KM. Iznos komunalne takse za velike trgovačke lance porast će i do 50.000 KM.

Pojedina udruženja i kompanije su se obratila gradonačelniku te na razgovoru su zatražili pojašnjenje enormnog povećanja komunalne takse. Obrazloženo im je da je do toga došlo ne zbog želje da se kompanije dodatno opterete, već zbog deficita u budžetu.

Veliki deficit

Kako su rekli iz pojedinih kompanija koji su se obratili gradonačelniku, razlozi su jasni, ali raspodjela povećanja nije dobro izbalansirana te se dobija utisak da je proračun urađen “na brzinu”.

Činjenica da će kompanija koja posluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine od sada morati plaćati za svoje poslovnice u samo jednom gradu desetine hiljada maraka, postavlja pitanje isplativosti rada u ovom gradu i stvara veliki rizik da pojedine kompanije možda mogu napustiti Trebinje.

Za sada je ovaj pokušaj krpljenja budžeta na račun velikih kompanija primijenjen samo u Trebinju. Međutim, činjenica da je budžet cijele Republike Srpske u velikom deficitu može prognozirati da bi slične mjere mogli uvesti i drugi gradovi.