Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reuters

Republikanci traže od donatora 60 miliona dolara za Trumpove tužbe o neregularnosti izbora

trump

Od završetka predsjedničkih izbora u utorak Trumpova kampanja poslala je zahtjeve za donacijama elektronskom poštom i pismima, navodeći kako je riječ o prljavoj izbornoj igri

Republikanci traže od donatora barem 60 miliona dolara za finansiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi predsjedničkih izbora, kazala su za Reuters dva izvora upoznata s time.

Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora koji su održani u utorak, na kojima, zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića, još nije proglašen pobjednik, pri čemu je demokratski kandidat Joe Biden na korak do potrebnih 270 elektorskih glasova.

“Žele 60 miliona dolara”, izjavio je jedan republikanski donator, koji je dobio zahtjev od Trumpove kampanje i Republikanskog nacionalnog odbora (RNC).

Dva izvora razgovarala su o zahtjevima za donacijama pod uvjetom da ostanu anonimni, zbog senzitivnosti te teme.

Trumpova kampanja i RNC nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

Od završetka predsjedničkih izbora u utorak Trumpova kampanja poslala je zahtjeve za donacijama elektronskom poštom i pismima, navodeći kako je riječ o prljavoj izbornoj igri.

Biden uspješniji u donacijama

Poziv za donacijama dolazi u trenutku dok se i Trumpova i Bidenova kampanja pripremaju za potencijalno dugotrajnu pravnu bitku oko izbora.

Viši savjetnik Trumpove kampanje David Bossie, koji vodi konzervativnu savjetodavnu skupinu Citizen United, odabran je da vodi postizborne sudske postupke, rekao je jedan izvor upoznat sa strategijom Trumpove kampanje.

Trumpova kampanja je već izgubila nekoliko sudskih postupaka u saveznim državama gdje još traje prebrojavanje glasačkih listića, uključujući Georgiju.

Trump, koji je počeo izbornu utrku sa snažnom finansijskom prednošću, završio ju je boreći se da održi korak s Bidenom.

Biden je u razdoblju od 1. do 14. oktobra prikupio oko 130 miliona dolara, otprilike tri puta više od Trumpa, koji je prikupio oko 44 miliona dolara.