Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nacionalna strategija

Reuters objavio njemačke podatke kada očekivati vakcinu i ko će je prvi primiti

1440x810_cmsv2_bc6a2939-f03f-5fcf-b4ce-09e9931f12f8-4843190

U dokumentu na 15 stranica navodi se da se prva odobrenja za upotrebu vakcina očekuju u prvom kvartalu 2021. godine, u slučaju povoljne ocjene odnosa rizika i koristi

Njemačka ne očekuje da će vakcina protiv virusa korona biti dostupna prije prvog kvartala 2021. godine, navodi se u nacionalnoj strategiji za vakcine u koju je Reuters imao uvid.

Stručnjaci su u ovom dokumentu predstavili smjernice o tome ko treba prvi da primi vakcinu.

Opisano je sedam potencijalnih vakcina čije će testiranje, prema očekivanjima, biti završeno ove godine i koje bi mogle biti dostupne u dovoljnim količinama za početak vakcinacije prioritetnih grupa na nacionalnom nivou.

Među njima su vakcine “AstraZeneca”, “BioNTecha” i njegovog partnera “Pfizera”, kao i kompanije “Moderna”.

U dokumentu na 15 stranica navodi se da se prva odobrenja za upotrebu vakcina očekuju u prvom kvartalu 2021. godine, u slučaju povoljne ocjene odnosa rizika i koristi.

Njemačka planira da uspostavi centre za vakcinaciju prioritetnih grupa u prvom krugu, koje će podržavati mobilni timovi. Sistem će, prema saznanjima Reutersa, biti centralizovan.

Pošto se očekuje da će u početku vakcine biti dostupne u ograničenim količinama, njemački istraživački centar “Leopoldina” i Etički savjet dali su preporuke da medikament prvo prime osobe koje su pod većim rizikom zbog svoje starosne dobi ili ranije narušenog zdravlja.

Ovo se posebno odnosi na lica koja borave u domovima stare ili one kojima je potrebna stalna njega, navode stručnjaci.

U drugu prioritetnu grupu treba uvrstiti osobe koje su izložene virusu zbog pirode svojih poslova, poput zdravstvenih radnika, a koje mogu da prenesu virus osjetljivim licima.

Stručnjaci predlažu da u treću prioritetnu grupu budu svrstani onu koji su neophodni za održavanje javnog života, među kojima su zdravstveni zvaničnici, pripadnici policije i bezbjednosnih službi, vatrogasci i nastavnici.

Detaljne preporuke biće moguće tek kada budu dostupni podaci iz završne faze testiranja vakcina, navodi se u dokumentu.

Za postizanje dovoljnog imuniteta u populaciji, Njemačkoj će biti potrebno da se vakciniše oko 70 odsto ljudi, rekao je predsjednik “Leopoldine” Gerald Haug i dodao da je od vitalnog značaja da se izgradi povjerenje oko vakcina.