Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rex Tillerson položio zakletvu kao novi šef američke diplomatije

Rex _Tillerson

Rex Tillerson, bivši predsjedajući i izvršni direktor Exxon Mobila, položio je zakletvu kao državni sekretar u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Senat je odobrio nominaciju Tillersona, 64-godišnjeg rođenog Teksašanina, s 56 naprema 43 glasa.

Glasanje je uslijedilo nakon što su Republikanci u Senatu promijenili pravila glasanja u cilju odobravanja Trumpovih kandidata za ministre zdravstva i trezora, uprkos bojkotu Demokrata.

Tillerson, koji nikada nije obavljao političku dužnost, suočen je s intenizivnim podozrenjem zbog njegovih veza s Rusijom.

Dok je potpredsjednik Mike Pence predvodio ceremoniju polaganja zakletve u Ovalnom uredu, predsjednik Trump poručio je novom šefu diplomatije: “Vaš čitav život vas je pripremao za ovaj trenutak”.

Trump – koji se upravo vratio iz zračne baze u Delawareu gdje je predvodio ceremoniju ispraćaja posmrtnih ostataka pripadnika elitne SEAL jedinice američke mornarice ubijenog tokom vikenda u Jemenu, prve američke ratne žrtve otkako je on preuzeo dužnost – govorio je tiho i sumornog izraza lica.

Novi šef američke diplomatije zahvalio mu se i rekao: “Dok služim pod ovim predsjednikom uvijek ću zastupati interese američkog naroda u svakom trenu”.

Bivši čelnik naftnog giganta sklopio je više milijardi dolara vrijedne sporazume s ruskom naftnom kompanijom Rosneft, i Kremlj mu je dodijelio Orden prijteljstva u 2013.

Tokom senatskog saslušanja radi potvrde njegovog imenovanja, on je priznao da Zapad ima razloga da bude alarmiran ruskom agresijom, ali je tokom ispitivanja odbio nazvati ruskog čelnika Vladimira Putina ratnim zločincem.

Kao državni sekretar Tillerson će se baviti odnosima sa zemljama kao što su Kina i Rusija i pregovarat će o temama poput klimatskih promjena i ljudskih prava, u ime predsjednika Trumpa, prenosi BBC.