Globus

iranski general

Rezolucija Kongresa SAD: Soleimani pripremao terorističke napade u BiH

14/01/2020

Kongres tvrdi da je Soleimani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD-a i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio

U Rezoluciji koju je američki Kongres predložio 9. januara, otkriva se da je iranski general Qasem Soleimani planirao brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljene SAD-a.

– Rezolucija 466. otkrila je detalje, između ostalog da je Suleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini – piše, između ostalog, u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Kongres tvrdi da je Soleimani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD-a i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Soleimani planirao napade i 31.decembra 2019.godine na ambasade SAD-a u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Soleimani ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

On je ubijen 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

Likvidaciju Soleimanija naredio je lično američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranih napada na državljane SAD i njihove ambasade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.