Globus

Rezolucija o Srebrenici i u američkom Kongresu

13/06/2015

Nakon najavljenih rezolucija o Srebrenici u Vijeću bezbednosti UN i Evropskom parlamentu, takva inicijativa se pojavila i u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Chris Smith, republikanski kongresmen iz New Jerseyja je predložio, a 29 njegovih kolega iz Republikanske i Demokratske partije podržalo, rezoluciju kojom se osuđuje “genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u Srebrenici”.

U dokumentu se navodi da Predstavnički dom smatra da su Srbi u BiH tokom rata 1992 – 1995. počinile etničko čišćenje i genocid, kao i da “osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid”.

rezolucija-sad

U prijedlogu rezolucije se navodi i da se “SAD ohrabruju da zadrže i reafirmišu politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, zatim miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pravu na povratak izbjeglih i raseljenih.

Dokumentom se izražava zalaganje za otkrivanje istine o svim nestalim licima iz Srebrenice i BiH, izražava se podrška radu Haškog tribunala za ratne zločine i pozdravljaju hapšenja optuženika, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

US_Congress_02

Kongresmeni izražavaju poštovanje prema “hiljadama nevinih ljudi” koji su ubijeni u Srebrenici, a i prema svima s prostora bivše Jugoslavije, “iz Srbije, BiH i drugih zemalja” koji su rizikovali ili žrtvovali svoje živote u borbi za ljudska prava.

Ova inicijativa u Kongresu SAD, kao i u UN i parlamentu EU, dolazi povodom 20. godišnjice srebreničkog masakra, koja se obilježava 11. jula.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.