Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

medijska kuća

RFE/RL tuži Rusiju zbog karakterizacije “strani agent”

vladimir-putin

Medijska kuća optužila je Rusiju za kršenje slobode izražavanja i slobode medija

Američki emiter programa Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) u srijedu je pokrenuo pravni postupak protiv Rusije pred Evropskim sudom za ljudska prava kako bi osporio karakterizaciju „stranog agenta“ koju su mu uvele ruske vlasti.

Rusija je žestoko oglobila američki medij u ovoj godini i zamrznula je njegove bankovne račune u Moskvi zbog, kako Rusija tvrdi, ponovljenog propusta da se označi kao „izvođač funkcija stranog agenta“.

RFE/RL odbio je karakterizaciju „stranog agenta“, koja nosi negativne konotacije iz sovjetske ere, i odbio je povinovati se zahtjevu da svoje materijale tako karakterizira.

Medijska kuća optužila je Rusiju za kršenje slobode izražavanja i slobode medija.

– Ostavljena bez kontrole, ruska kampanja izricanja tako strogih kazni RFE/RL zbog stava o etiketiranju njezinog sadržaja imat će dubok zastrašujući učinak na ono što je ostalo od nezavisnih medija u zemlji – navodi RFE/RL u saopćenju.

Rusija koristi odredbu „atrani agent“ kako bi označila organizacije finansirane iz inostranstva za koje tvrdi da su umiješane u političke aktivnosti, prenosi Reuters.