Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijad koji je ukrao milion eura iz blindiranog automobila u Njemačkoj uhapšen

rijad – njemacka – pljacka

Rijad K. (26), državljanin Srbije, koji se sumnjiči da je ukrao milion eura iz blindiranog vozila kojim se prevozio novac za banke u Njemačkoj uhapšen je sinoć na granici Srbije i Mađarske. Kako pišu njemački mediji Rijad je uhapšen dok je pješke pokušavao da uđe u Srbiju.

Rijad je zbog svoje spektakularne pljačke preko noći postao jedan od najtraženijih bjegunaca u Njemačkoj nakon što je ukrao milion eura koje je prevozio u kompaniji za obezbjeđenje “Prosegur” u kojoj je zaposlen. Na sličan način 2002. godine jedan Beograđanin iz garaže “Geneksa” utekao sa pet miliona eura, piše Blic.

Vjeruje se da je Rijad u ovoj nesvakidašnjoj krađi imao saučesnika.

Rijad K. je tog jutra, po običaju, sa dvojicom kolega, u blindiranom vozilu firme za obezbjeđenje “Prosegur”, gdje radi po ugovoru, išao do banaka po novac. Ostao je u vozilu dok su dvojica kolega izašla da bi preuzela eure upakovane u specijalne vreće. Čim su kolege zašle u uličicu Blumenaur i nestale mu iz vidokruga, Rijad K. je dao gas i pobjegao u blindiranom kombiju sa novcem.

Prema pisanju njemačkih medija, svjedoci su izjavili da su vidjeli žuti “prosegur”, blindirani kombi, kako vozi do ulice Rolf-Piniger. Poslije vožnje ne duže od 400 metara od mjesta gdje je ostavio dvojicu kolega, 26-godišnji državljanin Srbije je na parkingu koji nije vidljiv sa glavnog puta, a blizu je jedne pekare, ostavio transportno vozilo i nestao. Tu ga je, kako se vjeruje, čekao pomagač i zajedno su iznijeli novac iz blindiranog kombija. Iza njih je ostalo tek nekoliko novčanica koje su, kako se vjeruje, ispale iz vreća!

Mještani su kasnije izjavili policiji da su vidjeli dvojicu muškaraca kako užurbano hodaju ulicom i idu kroz park. Pretpostavka istražitelja je da je saučesnik upravo pored parka ostavio drugo vozilo kojim su pobjegli.

Policija je odmah blokirala taj kraj, razgovarano je sa mještanima, a forenzičari su detaljno pročešljali teren ne bi li našli trag koji može pomoći u utvrđivanju identiteta saučesnika Rijada K., kao i vozila kojim su pobjegli.

U potrazi su učestvovali helikopteri i psi, ali Rijadu K. do sinoć nije bilo traga.

Iako se u prvom momentu pretpostavljalo da je ukrao nekoliko stotina hiljada eura, ali je naknadnom proverom utvrđeno da je zbrisao sa cijelim milionom!

Njemački “Bild” je objavio da je lopov, vjerovatno rodom iz Zapadne Srbije, a prenio je i da kompanija za obezbjeđenje “Prosegur” kod koje je lopov bio zaposlen nije imala komentar na ovaj incident.

Mediji u Njemačkoj podsjećaju da je na sličan način Sven K. u januaru 2007. godine ukrao 3,6 miliona eura. Sven K. je tada imao 32 godine. Poslije 458 dana skrivanja širom svijeta, uhapšen je – i, kako napominju, bio je veoma čudan. Zbog straha od otkrivanja, izdaje, stalne promjene lokacije i prekida svih ličnih kontakata, Sven je bio u jako lošem psihičkom stanju. U zatvoru je proveo sedam godina i opet je na slobodi.

Beograđanin utekao s pet miliona eura

U Srbiji se još pamti krađa 5,6 miliona eura iz garaže “Geneksa” u Novom Beogradu, koju je 6. marta 2002. godine izveo Milan Koprivica (24) vozač Delta banke, koji se jednostavno odvezao sa novcem. Tog jutra, s kolegama, u pratnji policije je dovezao 11 miliona eura iz šabačke poslovnice Delta banke u zgradu “Geneksa”.

Kada su kolege izašle i dio novca odnijele u centralu, Koprivica je ostao sam u “fijat marei” karavanu. Nije ih bilo neko vrijeme, a Koprivica je dao gas. Pri izlasku iz podzemne garaže nehajno je dobacio policajcima koji su bili u obezbjeđenju novca “odoh da natočim gorivo” i bez žurbe napustio sjedište Delta banke. Dio novca, 2,5 miliona eura, ostavio je na tavanu kuće dede i babe svog druga u Zemunu, a ostakak su on i dvojica drugova, koje je tek poslije krađe uključio u posao, odvezli u selo Breko kod Arilja, odakle je rodom otac jednog od njegovih prijatelja.

Sutradan su već uhapšeni, a utvrđeno je da su potrošili samo 900 eura ukradenog novca! Na suđenju je ustanovljeno da Koprivica krađu niti je planirao niti je iko znao da će se on odlučiti na taj korak. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali je zbog dobrog vladanja pušten ranije.

Hapšen, a dobio licencu za obezbjeđenje?!

U petak, dan poslije nesvakidašnje krađe, policija je saopštila da je osumnjičeni Rijad K. već poznat, i to takođe zbog krađa i napada. Međutim, napomenuli su mediji u Njemačkoj, ta djela po svemu sudeći nisu bila dovoljno ozbiljna i Rijad K. je nesmetano dobio licencu da se bavi poslovima obezbjeđenja novca.