Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izrael

Rodbina otetih Izraelaca upala na zasjedanje Kneseta, traži oslobađanje svojih najmilijih

rodbina otetih
FOTO: Screenshot

Napori SAD, Katara i Egipta da posreduju u još jednom oslobađanju izgleda da  su daleko od pomirenja nastojanja Izraela da uništi Hamas i zahtjeva Hamasa da se Izrael povuče i oslobodi hiljade Palestinaca

Članovi rodbine Izraelaca koje Hamas drži kao taoce upala je u ponedjeljak na sjednicu parlamentarnog odbora u Jerusaeimu, zahtijevajući da poslanici učine više kako bi pokušali da oslobode njihove najmilije.

Akcija dvadesetak ljudi signalizirala je rastuće unutrašnje nezadovoljstvo u četvrtom mjesecu rata u Gazi.

Jedna žena je držala slike tri člana porodice koji su među 253 osobe zarobljene u prekograničnom napadu Hamasa 7. oktobra koji je izazvao najteže borbe u posljednjih nekoliko decenija.

Oko 130 ih je ostalo u pritvoru u Gazi nakon što su drugi dovedeni kućama u novembru.

– Samo jednog bih voljela da se vrati živ, jedan od tri! – plakala je demonstrantkinja nakon što je upala na raspravu u komitetu za finansije Knesseta.

Drugi demonstranti, obučeni u crne majice, držali su natpise na kojima je pisalo: “Nećete sjediti ovdje dok oni tamo umiru.”

– Oslobodite ih sada, sada, sada! – skandirali su.

Napori SAD, Katara i Egipta da posreduju u još jednom oslobađanju izgleda da  su daleko od pomirenja nastojanja Izraela da uništi Hamas i zahtjeva Hamasa da se Izrael povuče i oslobodi hiljade Palestinaca – uključujući visoke militante – iz svojih zatvora.

Sudbina talaca – od kojih je 27, kako navodi Izrael, umrlo u zatočeništvu – ujedinila je zemlju. Rodbina, međutim, strahuje da bi ratni zamor mogao ublažiti taj fokus. Demonstracije koje su u početku promovirale nacionalno jedinstvo postale su agresivnije.

Demonstranti su također kampirali ispred obalnog doma premijera Benjamina Netanyahua, kao i zgrade Knesseta, a neki zahtijevaju jednostrani prekid rata ili izbore koji bi mogli srušiti vladu tvrdokorne desnice.

Poslanici parlamenta, koji su često brzo izbacivali hakere ili demonstrante, stajali su po strani tokom gužve u Odboru za finansije Kneseta. Jedna poslanica prekrila je lice rukama.

Predsjednik komisije Moshe Gafni, čelnik ultraortodoksne jevrejske stranke u Netanyahuovoj koaliciji, ustao je, prekinuo ekonomski brifing koji je u toku i pokušao smiriti demonstrante.

– Iskupljenje zarobljenika najvažniji je propis u judaizmu, posebno u ovom slučaju, gdje postoji hitnost očuvanja života – rekao je, ali i dodao: “Izlazak iz koalicije ne bi donio ništa.”

Netanyahu je u nedjelju odbacio uslove koje je Hamas predstavio za okončanje rata  i oslobađanje talaca koji bi uključivali potpuno povlačenje Izraela i ostavljanje Hamasa na vlasti u Gazi.

Nakon toga, Forum porodica talaca i nestalih osoba zatražio je da Netanyahu “jasno kaže da nećemo napustiti civile, vojnike i druge otete u oktobarskom debaklu”.

– Ako premijer odluči da žrtvuje taoce, trebao bi pokazati vodstvo i iskreno podijeliti svoj stav s izraelskom javnošću – navodi forum u saopćenju, prenosi Reuters.​