Rouhani odgovorio SAD-u: Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet?

Hassan_Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je prijetnje američkog državnog sekretara Mikea Pompea, rekavši da ostatak svijeta više neće prihvaćati da Washington donosi odluke u njegovo ime.

– Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet ne prihvata danas da Sjedinjene Države odlučuju za njega. Zemlje imaju svoju nezavisnost – navodi Rouhani u izjavi za javnost koju su prenijele iranske novinske agencije.

Izjava predstavlja reakciju na Pompeov govor od ponedjeljka u kome je zaprijetio “najoštrijim sankcijama u istoriji” ukoliko Islamska Republika ne kapitulira pred nizom od 12 zahtijeva po pitanju njene regionalne uloge i raketnog programa.

Rouhani je, međutim, osudio administraciju predsjednika Donalda Trumpa da se “vraća 15 godina unazad ka eri Busha mlađeg i ponavlja iste izjave iz 2003. godine”.

– Vrijeme takvih izjava je prošlo, a iranski narod je čuo takve izjave stotine puta i više im ne pridaje pažnju – kazao je Rouhani.

Evropski čelnici snažno su osudili američki potez da odustane od nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo uvede sankcije, smatrajući to podrivanjem regionalne stabilnosti i direktnim napadom na njihove ekonomske interese.

Rusija i Kina, ostale dvije strane u sporazumu, također su kritikovale američki potez i najavile su da će nastaviti trgovinu s Iranom.

– Svijet više ne prihvata logiku da gospodin koji je predvodio špijunsku službu odlučuje za ostale – izjavio je Rouhani, misleći na Pompeov donedavni položaj direktora CIA-e, prenosi AFP.