Rouhani optužio Trumpa da pomaže “teroriste” u Siriji

Hassan_Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u subotu da “teroristi” aplaudiraju njegovom američkom kolegi Donaldu Trumpu zbog pokretanja raketnog napada na zrakoplovnu bazu njegovog sirijskog saveznika.

On je, međutim, podržao pozive za nezavisnom istragom sumnjivog napada hemijskim oružjem na grad pod pobunjeničkom kontrolom u sjeverozapadnoj Siriji u utorak za koji je Trump optužio režim u Damasku.

– Taj čovjek koji je sada na vlasti u Americi tvrdi kako želi da se bori protiv terorizma, ali danas svi teroristi u Siriji slave američki napad – izjavio je Rouhani u govoru koji je prenijela državna televizija.

– Zašto napadate sirijsku vojsku koja je u ratu s teroristima? Na osnovu kojeg zakona ili ovlasti lansirate svoje projektile na nezavisnu zemlju? – upitao je iranski čelnik.

Iran i Rusija najbliži su saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Rouhani je pozvao na formiranje nezavisne komisije “nepristrasnih zemmalja” koja bi razmatrala navode o hemijskom napadu.

– Sudeći po Ujedinjenim nacijama, sirijska vlada ne posjeduje hemijsko oružje – kazao je.

Rouhani je mislio na uništenje arsenala hemijskog oružja vlade u Damasku, na osnovu sporazuma između Washingtona i Moskve iz 2013.

U petak je, nekoliko sati nakon američkih raketnih napada, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao zapadne navode “lažnim”.

On ih je uporedio s navodima da je režim Saddama Husseina pojedovao oružje za masovno uništenje koji su poslužili kao opravdanje za američku invaziju na Irak u 2003., ali su se kasnije uspostavili kao neosnovani, prenosi AFP.