Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rouhani: Ostajemo unutar nuklearnog sporazuma

Hassan_Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom poručio kako je američki lider uopšte ne pridržava međunarodnih sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

“Shvatili smo da se Trump ne pridržava međunarodnih sporazuma, pa tako ni nuklearnog sporazuma. Uradili smo sve što smo mogli kako bi donijeli određene ekonomske odluke. Sada imamo nuklearni sporazum bez Amerike. Naš narod će se uvjeriti da će se ekonomski rast Irana nastaviti i da ćemo postići stabilnost na tržištu. Ono što je Trump uradio je otvoreni psihološki pritisak. Nećemo mu to dozvoliti. Historija je pokazala da je naš narod uvijek odnosio pobjedu pred svim prijetnjama”, rekao je Rouhani u obraćanju novinarima.

Istakao je da će njegova zemlja i dalje ostati unutar sporazuma i da će nastaviti pregovore s ostalih pet zemalja potpisnica.

“Sve će biti zasnovano na nacionalnim potrebama i ciljevima. Ako sporazum bude nastavljen i ako mi i dalje budemo imali koristi od njega, pridržavat ćemo ga se. U suprotnom, on će biti samo mrtvo slovo na papiru. Želim Irance uvjeriti i kazati im da ćemo biti snažni i prevazići ovu prepreku. Iranci neće imati nikakvih problema u narednim danima, mjesecima i godinama”, kazao je Rouhani.

Naglasio je i da mu je veoma žao što američki narod vode ljudi poput predsjednika Donalda Trumpa.

Podsjetimo, Trump je saopćio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije Iranu koje su suspendovane 2015. godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.