Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

Rusi aktvirali “rezerviste”, bivši američki komandant tvrdi: Ukrajina će nokautirati Rusiju

ukrajina tw

Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Sjeverodonjecka preko Izijuma na sjeveru i Popasne na jugu, naveli su u saopćenju

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da je Rusija vjerovatno spremna da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu.

Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Sjeverodonjecka preko Izijuma na sjeveru i Popasne na jugu, naveli su u saopćenju.

U izvještaju se navodi i da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj poginulih vojnika u Ukrajini od 25. marta, ali da je samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DNR) od početka ove godine do 16. juna priznala 2.128 poginulih vojnika i 8.897 ranjenih.

Prema britanskim vojnim obavještajcima stopa žrtava DNR-a je ekvivalentna oko 55 posto njenih prvobitnih snaga, što naglašava izuzetnu iscrpljenost ruskih i proruskih snaga u Donbasu.

Vrlo je vjerovatno da su snage DNR-a opremljene zastarjelim naoružanjem i opremom, a na obje strane, sposobnost formiranja i raspoređivanja rezervnih jedinica na frontu postaje sve važnija za ishod rata, saopćeno je u izvještaju britanskog ministarstva, prenosi Al Jazeera.

Bivši američki komandant predviđa da će Ukrajina “nokautirati” Rusiju

Bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi opisao je bitke na istoku i jugoistoku Ukrajine kao “boks meč teške kategorije” u kojem “još nije bilo nokauta”.

Sjeverodonjeck, Popasna, Dibrivne (blizu Izjuma), Rubižne i Zaporožje, “svi su vidjeli ovu akciju udarac-protuudarac”, napisao je umirovljeni general-pukovnik Mark Hertling na Twitteru, prenosi Al Jazeera.

“Ovo je boks meč teške kategorije. U dva mjeseca borbe još nije bilo nokauta. Doći će s iscrpljivanjem ruskih snaga”, rekao je.