Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi poraz

Rusi bježe iz Khersona, Stremousov proglašen mrtvim

New Project (41)

Kako je Stremousov zaista izgubio život, za sada ostaje nepoznanica

Manje od 24 sata nakon što je na svom Telegram kanalu otkrio da su ukrajinske snage probile ruske linije u gradu Sinuhirivka, sjeverozapadno od Khersona, Kirill Stremousov čelnik proruskih okupacionih vlasti u Khersonu proglašen je mrtvim.

Naime, ruski vojni dopisnici sa fronta u okupiranim dijelovima Ukrajine “saznali su” kako je Stremousov poginuo u saobraćajnoj nesreći!

Kako je Stremousov zaista izgubio život, za sada ostaje nepoznanica.

Privremeni proruski načelnik regije Kherson Vladimir Saldo oglasio se o smrti svoga zamjenika Kirilla Stremousova na svom Telegram kanalu.

“Jako mi je teško reći da je Kirill Stremousov danas umro. Umro je na području regije Kherson, krećući se u automobilu koji je imao nesreću”, rekao je Saldo.

Jedan od ruskih vojnih dopisnika na svom je kanalu napisao kako je “Stremousov simbolično poginuo posljednji dan Khersona u sastavu Rusije”.

Vrlo brzo nakon objave smrti Stremousova, počele su stizati informacije kako se Rusi masovno povlače sa desne obale rijeke Dnjepar. Navodno je ta odluka davno donešena, no tek danas se o njoj počelo govoriti. I, zvanično je potvrđena.

“Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje trupa preko rijeke Dnjepar.” To je izvijestila RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Komandant ruskih okupacionih sanaga u Ukrajini Sergej Surovikin, tokom izvještaja kojeg je podnio Šojguu, naveo je “svrsishodnost organiziranje odbrane uz liniju zapreke na lijevoj obali Dnjepra”, objavila je moskovska Gazeta.

“Nastavite s povlačenjem trupa i poduzmite sve mjere kako biste osigurali siguran prijenos osoblja, oružja i opreme preko rijeke Dnjepar”, rekao je Šojgu tokom sastanka sa Surovikinom.

Podsjećamo, Surovikin je postavljen za komandanta ruskih okupacionih snaga u Ukrajini nakon katastrofe oko Kharikiva. Po mnogima, gubitak Khersona je veća sramota za rusku vojsku!

– Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama – rekao je Surovikin.

Tokom protekle noći i jutros nekoliko mostova dignuto je u zrak na desnoj obali Dnjepra. Još uvijek se ne zna tačno ko ih je srušio.

Prve vijesti govorile su da su to uradili Rusi kako bi spriječili brzo napredovanja ukrajinske vojske do Khersona i obale Dnjepra, no pojavile su se i informacije da su mostove porušili ukrajinski saboteri, kako bi spriječili brzo povlačenje Rusa prema lijevoj obali.

Podsjećamo, veliki broj ruskih vojnika koji su raspoređeni po linijama zapadno i sjeverno od Khersona, još uvijek nije stigao do grada, niti do lijeve obale Dnjepra.

Pripreme za bijeg iz Khersona i desne obale Dnjepra Rusi su počeli prije oko mjeseca dana. Nakon što su prislili stanovništvo, oko 50.000 ljudi koji nisu uspjeli pobjeći kada su Rusi upali u grad, da se isele iz grada na lijevu obalu, počela je pljačka svega što se moglo opljačkati. Od muzeja, do životinja iz ZOO vrta u Khersonu.

Podsjećamo, 30. septembra Vladimir Putin pripojio je Khersonsku oblast Ruskoj Federaciji, kao i još tri okupirane regije u Ukrajini. Nešto više od mjesec dana od te nelegalne odluke glavni grad Khersonske oblasti i dijelovi te oblasti na desnoj strani rijeke Dnjepar biće oslobođeni.

Stigla prva reakcija Ukrajine na rusku objavu o povlačenju iz Khersona

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz južnog grada Khersona.

“Dok se ukrajinska zastava ne vijori nad Khersonom, nema smisla govoriti o ruskom povlačenju”, rekao je Mihajlo Podoljak u izjavi za Reuters.