agresija na ukrajinu

Rusi dali novi ultimatum braniteljima u Mariupolju, oni poručuju: Živimo zadnje sate

azovstal tw

Niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak, stoji u saopćenju ministarstva

Rusko ministarstvo odbrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Reuters, a prenosi BBC.

“Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljuna i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14:00 po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak, stoji u saopćenju ministarstva.

U objavi na Telegramu, Gradsko vijeće Mariupolja je reklo da uprsko brojnosti ruskih trupa u gradu, još uvijek nisu uspjeli zauzeti Mariupolj, pa “žele sravniti” čeličanu. Nadalje, navodi se da Rusiju nije odvratila činjenica da se i civili sklanjaju u kompleks.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je da je situacija i dalje teška i bez ikakvih promjena, a sudbina desetaka tisuća civila ostaje nepoznata.

“živimo možda svoje posljednje dane”

“Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate”, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

“Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstalj u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritoriju trećih zemalja”, dodao je.