Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi “ginu kao na traci” pokušavajući osvojiti Avdijevku, idu i u juriše

ukrajina ruski vojnik
Foto: Screenshot/X

Avdijevku su neko vrijeme u 2014. godini držali separatisti koje podržava Rusija, ali su je ukrajinske trupe ponovo zauzele i postavile su velika utvrđenja

Ruske snage pojačale su napade na grad Avdijevku, saopćili su ukrajinski zvaničnici, dok ruska vojska nastavlja svoje sporo napredovanje kroz istočnu Ukrajinu.

Grad je udaljen samo 20 kilometara sjeverno od Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, dijela istočne regije Donbas za koji se ruska vojska bori otkako nije uspjela osvojti Kijev na početku svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Otkad traje napad na ovaj grad poginulo je više hiljada ruskih vojnika.

Žestoke borbe

Ukrajinski zvaničnici priznaju da nijedna zgrada nije ostala netaknuta u gradu. Borbe bjesne i oko druga dva obližnja grada, Marinke i Bahmuta.

– Jučer i danas uočili smo značajno povećanje artiljerijskog granatiranja i veliki broj slučajeva minobacačkog granatiranja – rekao je za nacionalnu televiziju Vitalij Barabaš, načelnik vojne uprave Avdijevke.

– Također je došlo do povećanja jurišnih akcija. Vjerovatno čekaju bolje vrijeme da ponovo koriste dio svoje opreme kao i ranije, ali u većem obimu – kazao je.

Avdijevku su neko vrijeme u 2014. godini držali separatisti koje podržava Rusija, ali su je ukrajinske trupe ponovo zauzele i postavile su velika utvrđenja.

Većina nedavnih borbi koncentrisana je na ogromnu koksaru u Avdijevki – za koju zvaničnici navode da ostaje u ukrajinskim rukama – i “industrijsku zonu” izvan centra grada.

Veliki danak

Dok zvanični ruski izvještaji rijetko spominju Avdijevku, ukrajinski i zapadni vojni analitičari tvrde da je ofanziva Moskve tu uzela veliki danak u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Popularni ruski ratni blog Ribar navodi da se ruske trupe bore sjeverozapadno od Avdijevke i da se suočavaju s ukrajinskim vojnicima i oklopnom opremom u blizini koksare.

Reuters nije mogao potvrditi tvrdnje nijedne od strana.

Vojni analitičar Oleksandr Musijenko kazao je ukrajinskom NV radiju da ukrajinska odbrana Avdijevke dobro funkcioniše jer prisiljava Rusiju da preusmjeri resurse u to područje.

– Oni su poremetili tempo (ruskog) napredovanja, uništili značajnu količinu opreme, i Rusi trpe značajne gubitke. Vidi se kako pokušavaju da kompenzuju dovođenjem ljudstva iz drugih sektora – rekao je on.

Odbijeno 15 napada

Ukrajinski generalštab saopćio je da su njegove snage odbile 15 ruskih napada u toj oblasti i devet u blizini Bahmuta koji je okupirala Rusija na sjeveru.

U izvještaju se također navodi da ukrajinske trupe “nastavljaju s obuzdavanjem neprijatelja” u blizini Marjinke, što ukazuje na insistiranje Kijeva da drži taj grad uprkos nezvaničnim izvještajima prošle sedmice da je barem njegov dio pod kontrolom Moskve.

Ukrajinske protuzračne jedinice također su tokom noći oborile 18 ruskih bespilotnih letjelica, a zvaničnici sjeveroistočne oblasti Harkov kasnije su javili o novim napadima na infrastrukturu, ali nije bilo detalja o žrtvama ili šteti.