Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi i dalje raketiraju gradove, Zelenski: Rade šta najbolje znaju – ubijaju civile

napad ukr tq

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na aplikaciji Telegram komentirao novu seriju napada na ukrajinske gradove

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajevu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule u ranim satima u utorak, rekao je svjedok za Reuters.

Projektil je potpuno uništio jedno krilo zgrade u centru grada, ostavljajući masivni krater. Vatrogasna ekipa je iz ruševina izvukla mrtvo tijelo muškarca, rekao je svjedok.

Stanari su se sklonili u podrum kada je projektil pogodio zgradu. Jedan stanovnik je rekao da je mrtav čovjek bio u podrumu krila koje se srušilo nakon što ga je pogodio projektil.

Općinski zvaničnik identifikovao je projektil kao S300.

U nedjelju navečer, napad dronom pogodio je pomorski terminal Everi u Mikolajivu, rekli su zvaničnici, oštetivši rezervoare za skladištenje suncokreta i zapalivši ulje koje je curilo.

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, i jutros odjekuju eksplozije. Objavio je to na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je objavio da je meta napada bio “objekt kritične infrastrukture” u četvrti Desnianskij. Ukrajinske vlasti navode da se radilo o tri udara na elektro-energetsko postrojenje, prenosi AFP.

Čelnik vojne administracije Harkivske regije jutros je objavio da je Rusija pokrenula nove udare na grad Harkiv i okolna mjesta. Stanovnicima je poručio da ostanu u skloništima.

“Pažnja stanovnicima Harkiva i regije: ruski okupatori napadaju. Ostanite u skloništima”, objavio je na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na aplikaciji Telegram komentirao novu seriju napada na ukrajinske gradove.

“Ukrajina je na udaru okupator, koji nastavlja čini ono što čini najbolje – terorizirati i ubijati civile. U Mikolajivu je neprijatelj je uništio stambenu zgradu projektilima S-300. Jedna osoba je ubijena. Napadnut je i sajam cvijeća. Pitam se protiv čega su se ruski teroristi borili tamo?

“Teroristička država neće ništa postići takvim akcijama. Samo potvrđuje svoju destruktivnu i ubojitu esenciju, za koju će sigurno odgovarati”, rekao je Zelenski.