Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gerasimov imenovan

Rusi imaju novog komandanta u Ukrajini, dosadašnji je degradiran u njegovog pomoćnika

putin-gerasimov-bulgakov
Putin i Gerasimov

U saopćenju ruskog Ministarstva odbrane navedeno je da su izvršene promjene u komandnom vrhu ruske vojske prema Ukrajini

Načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov imenovan je za načelnika Združenih vojnih snaga zaduženih za “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

U saopćenju ruskog Ministarstva odbrane navedeno je da su izvršene promjene u komandnom vrhu ruske vojske prema Ukrajini.

Istaknuto je da je Gerasimov imenovan za načelnika Združenih vojnih snaga, a da će bivši komandant Združenih vojnih snaga i komandant Vazdušno-svemirskih snaga Sergej Surovikin biti pomoćnik Gerasimova, javlja Anadolija.

Komandant kopnene vojske Oleg Saljukov i zamjenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim također su imenovani za pomoćnike Gerasimova.

“Zamjenici komandanta su glavni komandant Zračno-svemirskih snaga general kopnene vojske Sergej Surovikin, glavni komandant kopnene vojske, general armije Oleg Saliukov, kao i zamjenik načelnika Glavnog štaba ruske vojske, general pukovnik snaga Aleksej Kim”, saopštili su.

Naglašeno je da je zbog proširenja zadataka koji se izvršavaju u okviru operacije povećan nivo komandovanja nadležne za “specijalnu vojnu operaciju”.

“Promjene se odnose i na bližu organizaciju interakcije između jedinica ruske vojske, povećanje kvaliteta svih vrsta podrške i efikasnosti upravljanja trupama”, zaključeno je u saopćenju.

Surovikinov mandat obilježili su teški porazi ruske vojske u Ukrajini, a najteži je svakako bijeg iz Khersona. Također, Rusi su mjesecima pod komandom Surovikina pokušavali zauzeti Bakhmut, no do danas nisu uspjeli. Treba reći da je Surovikin bio komandat ruskih snaga u Ukrajini u vrijeme brutalnih raketnih udara po civilinim ciljevima.