Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ciljali kijev i harkov

Rusi izveli masovni zračni napad na Ukrajini, najmanje četvero ubijenih i desetine ranjenih

Foto: X

Spasioci su kopali ruševine u potrazi za preživjelima, kazao je gradonačelnik Ihor Terehov lokalnoj televiziji. On je naveo da je u napadima oštećeno 30 stambenih zgrada

Rusija je u utorak pokrenula masovni zračni napad na Ukrajinu, saopćili su lokalni zvaničnici, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši više od 60 ostalih.

Rani jutarnji raketni napad uglavnom je ciljao dva najveća grada u zemlji, prijestolnicu Kijev i Harkov na istoku.

Tri osobe su ubijene, a 42 ranjene u Harkovu u napadima na stambene zgrade, saopćio je guverner Oleh Sinehubov na Telegramu.

Potraga za preživjelima

Spasioci su kopali ruševine u potrazi za preživjelima, kazao je gradonačelnik Ihor Terehov lokalnoj televiziji. On je naveo da je u napadima oštećeno 30 stambenih zgrada.

Oštećen je i gasovod u Harkovu koji se popravlja, saopćila je državna energetska kompanija Naftogas.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopćio je da je 20 osoba, među kojima troje djece, ranjeno u najmanje tri oblasti, te da je nekoliko stanova i nestambenih zgrada zapaljeno.

Neke štete nastale su u blizini ureda Ujedinjenih naroda u Kijevu, navela je rezidentna koordinatorica Denise Brown u saopćenju.

Gradska vojna uprava saopćila je da se ljekari i dalje bore za život jedne žrtve.

Jedna osoba također je ubijena u gradu Pavlogradu na jugoistoku zemlje, saopćio je regionalni guverner.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da je vojska uništila 21 od 41 projektila različitih tipova koje je ispalila Rusija.

Visoki ukrajinski general Serhij Najev objavio je video za koji je rekao da prikazuje snage protivzračne odbrane kako obaraju ruski projektil mitraljezom.

Odbrana od ruskih udara

Kijev je više puta tražio veće količine naprednih sistema protivzračne odbrane od svojih zapadnih partnera dok se bori da se odbrani od kombinovanih ruskih udara.

Svijet mora shvatiti da se ovaj teror može zaustaviti samo silom – napisao je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak na Telegramu.

Zvaničnici u sjevernoj regiji Sumi također su saopćili da je ključna infrastruktura oštećena u raketnom napadu na grad Šostka.

Rusija, koja nije odmah komentirala napad, izvodi redovne zračne napade na gradove i civilnu infrastrukturu daleko iza linija fronta.

Moskva je u nedjelju optužila Kijev da je granatirao grad Donjeck na istoku Ukrajine pod ruskom okupacijom, pri čemu je poginulo 27 ljudi. Ukrajinske snage saopćile su da Rusija snosi odgovornost za napad, prenosi Reuters.