Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi izvode masovne napade širom Ukrajine, Biden upozorio šta planira Putin

joe biden ukrajina
Foto: Twitter/Arhiv

U subotu je Biden Putinovu objavu da je Rusija rasporedila svoje prvo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji nazvao “apsolutno neodgovornom”

Rusija je pokrenula niz napada na Ukrajinu tokom noći. Već smo javili o eksplozijama u Zaporižji i Lavovu, a napadnut je i glavni grad Kijev.

Kijevska vojna uprava objavila je da je Moskva pokrenula napad dronovima u ranim jutarnjim satima, upozoravajući stanovnike da pronađu sklonište, u objavi na aplikaciji Telegram. Nije bilo izravnih izvještaja o žrtvama.

Uništeni iranski dronovi

Uprava je kasnije priopćila da je gradska protuzračna odbrana otkrila i uništila oko dva tuceta bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje u “masovnom zračnom napadu”. Rečeno je da je to drugi napad dronom na grad od početka mjeseca.

U Lavovu je pogođen i zapaljen dio “kritične infrastrukture”, rekla je gradska vojna uprava, ali nije bilo ozlijeđenih. Ranije je gradonačelnik Andriy Sadovy izvijestio o eksplozijama u Lavovu i okolici. Nije jasno jesu li eksplozije došle od protuzračne odbrane ili od raketnih napada.

Zračna uzbuna također se oglasila u Zaporižji, izvijestio je Kyiv Independent, napominjući da je južni grad bio žestoko na meti ruskog topništva u proteklih nekoliko dana.

Situacija u gradu “bila je stabilna uprkos nemirnoj i bučnoj noći”, rekao je kasnije na Telegramu čelnik gradskog vijeća Anatolij Kurtev. Nema ozlijeđenih niti je bilo štete na stambenim zgradama dok svi komunalni sustavi rade normalno, rekao je.

Upozorenje Bidena

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina korištenja taktičkog nuklearnog oružja stvarna, nekoliko dana nakon što je osudio rusko raspoređivanje takvog oružja u Bjelorusiji. U subotu je Biden Putinovu objavu da je Rusija rasporedila svoje prvo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji nazvao “apsolutno neodgovornom”.

– Kad sam prije otprilike dvije godine bio ovdje i rekao da sam zabrinut zbog presušivanja rijeke Colorado, svi su me gledali kao da sam lud, rekao je Biden grupi donatora u Kaliforniji u ponedjeljak, prenosi Reuters.

– Gledali su me kao kad sam rekao da se brinem da će Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Stvarno je, rekao je Biden.

Prošle sedmice bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja počela preuzimati rusko taktičko nuklearno oružje, za koje je rekao da je dio tog oružje tri puta snažnije od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.