Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi krenuli velikom kolonom tenkova krenuli u napad. Teško su stradali

tenkovi
Foto: Screenshot/Twitter

Kremlj se suočava s organizacijskim i planskim propustima, pukotinama u lancu komandovanja, lošom obukom i nemotiviranim trupama…

Ukrajinska vojska je gađala konvoj ruskih vojnih vozila koji se probijao kroz ratom razorenu zemlju, pokazuju nove snimke, dok rat u potpunosti prelazi u sve teže zimske uvjete.

Snimak koji je podijelilo ukrajinsko ministarstvo odbrane i koja se pripisuje ukrajinskoj 31. mehaniziranoj brigadi, pokazuje nešto što izgleda kao niz vozila koja se kreću ukrajinskim selima.

Brojni udari tenkova

Videozapis je najvjerovatnije snimljen ukrajinskom bespilotnom letjelicama. Vide se brojni udari na tenkove prije nego što vozila napuštaju zadanu formaciju.

Više vojnika bježi od tenkova i pokušava što prije pobjeći s mjesta događaja. Identičan snimak objavljena je jučer na društvenim mrežama ukrajinskih kopnenih snaga.

Ukrajinska vojska je priopćila kako su ruski tenkovi pokušavali probiti ukrajinsku odbranu oko grada Krasnohorivke u Donjeckoj oblasti, sjeverno od grada Marinke oko kojeg se vode žestoki sukobi.

Vojni bloger povezan s Kremljom ustvrdio je da su ruske trupe napale ukrajinske položaje u blizini Marinke i Krasnohorivke, objavio je u subotu američki think tank Institut za proučavanje rata.

Kada je snimak nastao?

Na društvenim mrežama se razvila rasprava oko toga kada je nastala snimka, pogotovo jer neki tvrde kako se na snimci vidi da tenkovi ostavljaju trag u snijegu. Prema njima, to znači da je snimka nastala prije dosta vremena jer temperature u Krasnohorivki posljednjih dana idu čak iznad 20 stepeni.

NOELreports, proukrajinski orijentirani Twitter profil koji prati situaciju u ratu, piše da je riječ o kvalitetnijoj snimci događaja od prije sedam dana. Temperature su u Krasnohorivki sredinom mjeseca doista padale ispod ništice, tako da su se pojavili i navodi da se na snimci vidi mraz.

Jedan od komentatora je napisao kako je snimak takav jer je snimljen uređajem za noćno gledanje te da ruski tenkovi svojim valjcima protiv mina krče put kroz polje i ostavljaju vidljive tragove.

Najbolje tenkovske jedinice stradale na početku rata

Podsjetimo, kolona ruskih tenkova koja je neuspješno pokušala napredovati prema Kijevu u prvim danima rata brzo je postala jedna od najpoznatijih slika moskovske invazije na susjednu zemlju. Zapadni analitičari tvrde da je ruska tenkovska flota općenito loša u dosadašnjih 20 mjeseci rata, djelimično zbog temeljnih pogrešaka u vojnoj taktici Moskve.

Kremlj se suočava s organizacijskim i planskim propustima, pukotinama u lancu komandovanja, lošom obukom i nemotiviranim trupama, sugerirali su analitičari Newsweeku. Mnogi pripadnici najboljih tenkovskih posada stradali su tokom prve faze rata.

“Budući da su izgubili toliko tenkova u prvoj fazi, nisu ih stvarno mogli ponovno upotrijebiti, kao što bi to učinili u nekoj vrsti druge faze rata”, rekao je Ed Arnold, istraživač u londonskom institutu Royal Unitedu Services. Glavni štab ukrajinske vojske jučer je objavio da je Rusija od početka invazije izgubila 5175 tenkova.